Ekonomija

Za godinu cigarete skuplje 50 do 60 centi

Ilustracija

Preciznijom analizom predloženih izmjena Zakona o akcizama, a na osnovu dosadašnjih iskustava, očekivano poskupljenje maloprodajnih cijena cigareta od 1. jula iznosiće od 20 do 30 centi po paklici u zavisnosti od kategorije proizvoda, piše Pobjeda.

Vlada je 10. februara na telefonskoj sjednici usvojila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojima je, između ostalog, predviđeno ubrzanje akciznog kalendara za cigarete od 1. jula.

Iz Američke privredne komore upozorili su da povećanje akciza, neminovno dovodi do dodatnog pada potrošnje i povećanja sive ekonomije, te posljedično smanjenja poreskog obuhvata i u krajnjem budžetskih prihoda.

Poskupljenje

Na povećanje cijena od 1. jula treba dodati i očekivano povećanje maloprodajnih cijena i u januaru naredne godine za dodatnih 20 centi po paklici. Kada se u ova povećanja cijena ukalkuliše i 10 centi povećanje cijena koje se desilo u januaru ove godine, ukupno poskupljenje za period od 12 mjeseci će isnositi od 50 do 60 centi po paklici cigareta.

Suvišno je podsjećati da se ovakav scenario već desio 2018. godine i da će ovo vjerovatno imati ogroman uticaj na tek oporavljeno tržište cigareta. To pokazuje i podatak na sajtu Direkcije za duvan, koji kaže da je ukupna količina prodatih cigareta u 2018. godine iznosila 530 tona cigareta, a u 2022. čak 1.059 tona.

Prošle godine naplaćeno je čak 84 miliona eura akcize na duvanske proizvode što je 40 odsto više nego što je naplaćeno u 2021. godini.

Odlučna borba protiv ilegalnog tržišta i postepeno povećanje cijena cigareta, očigledno su daleko efektniji po budžet u odnosu na velika i iznenadna povećanja cijena akcize, a sličnog mišljena su i uvoznici i distributeri cigareta koje je Pobjeda kontaktirala.

Protest AnCham

Američka privredna komora (AmCham) uputila je juče dopis predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću i ministru finansija Aleksandru Damjanoviću, povodom usvajanja predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

U tom pismu predstavnci AmCham-a pozivaju predstavnike Vlade na sastanak kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo komunikacijom sa privatnim sektorom u vezi važnih zakonskih izmjena koje, kako kažu, mogu imati dalekosežne efekte na poslovanje njenih članica u Crnoj Gori i kako bi zajednički razmotrili kako da se potencijalni negativni efekti ovih izmjena izbjegnu.

“Vjerujemo da je ovakav sastanak od izuzetne važnosti u cilju razmatranja preporuka za zadržavanje postojećih i privlačenje novih investitora u Crnu Goru”, poručeno je iz AmCham-a.

Oni su podsjetili da su lani potpisali memorandume o saradnji sa Vladom i resornim ministarstvima za rad na programu Vladavina dijaloga, kao svojevrsnoj platformi za blagovremen i kontinuiran privatno-javni dijalog, čime se formalno podržala pravovremena uključenost poslovne zajednice u donošenje nove i/ili izmjene postojeće regulative od značaja za poslovni ambijent.

“Namjera Komore je da pomenuti program živi i u praksi i ima aktivnu primjenu. Međutim, ostvarenju ove namjere svakako ne doprinosi usvajanje seta izmjena važnih poreskih zakona bez ikakvih konsultacija sa poslovnom zajednicom”, kazali su iz Komore i dodali da česte izmjene sistema oporezivanja i poreskih stopa unose nesigurnost, nepredvidivost i dodatne troškove, te destimulišu aktuelne i potencijalne investitore da ulažu u Crnu Goru, a uz to, mjere koje se uvode tokom godine, dodatno otežavaju kompanijama djelovanje budući da su planovi poslovanja već odavno usvojeni.

“Dodatno, Komora smatra da bilo koja mjera koja dovodi do poskupljenja proizvoda i usluga, te smanjenja kupovne moći stanovništva, kakva je povećanje akciza, neminovno dovodi do dodatnog pada potrošnje i povećanja sive ekonomije, a čiji udio je i dalje na visokom nivou u odnosu na evropske zemlje, te posljedično smanjenja poreskog obuhvata i u krajnjem budžetskih prihoda”, upozorili su iz Komore.

Prema njihovim riječima Vlada i Ministarstvo finansija su u prethodnom periodu uložile ogromne napore kako bi suzbile sivu ekonomiju, što se prije svega odrazilo na povećanje budžetskih prihoda i stabilizaciju tržišta akciznih proizvoda.

“Vjerujemo da neopreznim i pretjeranim povećanjima dažbina na određene proizvode ovi efekti mogu biti umanjeni”, smatraju u Američkoj privrednoj komori.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović sazvala je za 28. februar vanrednu sjednicu na kojoj će se raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miljan
Gost
Miljan

Poskupljenja po evropskim normama. Ovo je tek početak poskupljenja. Samo da nam MMF opet neeeedodje u goste.

Marsal
Gost
Marsal

Pušim mnogo godina i sto se tiče cigara i alkohola dabogda sve poskupili 10000 posto bar će me naćerat da se ne trujem više

Tuga
Gost
Tuga

Teško je održavati program EU Sad, pa se udara na džep građana, a i da se izbjegne bankrot kojem smo blizu

Neka su i treba
Gost
Neka su i treba

Na 5e bih vam ih stavio. Pa eto vam dritan i spc..

Mitar
Gost
Mitar

Cigare skuplje 50-60 centi a puter koji je eto potrebniji sa 2 eura na 6 eura i sve ostalo po 3x skocilo.

Ima smisla
Gost
Ima smisla

Američka privredna komora zabrinuta da ne padne ukupan prihod američkih duvanskih giganata. Kad govorimo o sivoj ekonomiji, u svakom gradu Crne Gore svi znaju đe možete da kupite nelegalne cigare. Neki ljudi čak lagano šetaju po ulici i nude. U ovoj državi je svaki problem samo pitanje volje. Imamo dovoljno zaposlenih u državi, sve može da se riješi. Nismo naivni… Više »

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Samo vi mijnjajte zakone PLAĆA RADE MILOŠEVIĆ DOK DRITAN SLOBODNI ŠETA I PRAVI FABRIKU VOTKU ZA RUSIJU. CRNA GORO 🇲🇪 NAŠA LJEPOTICE VRIJME JE NA IZBORE DA POMETEŠ 🧹 OVE ŠVERCERE PREVARANTE I SRBORUSE.

Send this to a friend