Ekonomija

Za godinu se na gorivo potroši 161 milion eura

Ilustracija

Vlada bi za kontinuirano snabdijevanja tržišta Crne Gore proizvodima koji su neophodni za zadovoljenje osnovnih potreba stanovništva, u slučaju ozbiljnih tržišnih poremećaja u ovoj godini, trebalo ukupno da obezbijedi 216,6 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Najveća količina planirane potrošnje odnosi se na naftne derivate koji se koriste kao goriva za motorna vozila i grijanje i na godišnjem nivou iznosi 161.408.749 eura, a na mjesečnom 13.450.729 eura. Od toga se godišnje na eurodizel troši čak 132,12 miliona eura, a na benzin nešto više od 21 milion.

“Potrebe naftnih derivata urađene su na osnovu usvojenog Energetskog bilansa za 2019. godinu. Snabdijevanje naftnim derivatima potrošača u Crnoj Gori vršiće naftne kompanije koje posjeduju licence za prodaju i snabdijevanje”, navodi se u Planu interventnih nabavki u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu za 2019, koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

Za poljoprivredno-prehrambene proizvode i sredstva lične higijene planirana je godišnja potrošnja od 51.202.272 eura, odnosno mjesečna od 4.266.856 eura.

Potrošnja pšenice predviđena je u vrijednosti od 21,29 miliona eura, kukuruza 8,4 miliona, šećera 5,94 miliona, ulja 4,9 miliona i kuhinjske soli u iznosu od 196.560 eura.

Zanimljivo je da je za ljekove i sanitetski materijal na mjesečnom nivou, prema podacima dobijenim od Ministarstva zdravlja, potrebno izdvojiti 333.333 eura, a na godišnjem četiri miliona. Ovlašćeni nosilac snabdijevanja ovim proizvodima je Montefarm.

Kada je riječ o potrošnji vode, na dnevnom nivou je potrebno obezbijediti 124.475 kubika, na mjesečnom 3.786.102, a na godišnjem 45.433.229. Proizvodnjom flaširane vode u Crnoj Gori bavi se sedam fabrika, sa ukupnim kapacitetom od oko 350 miliona litara flaširanja godišnje. Proizvodnja se kreće u obimu od oko 30 miliona litara za godinu.

Potrebne količine proizvoda planirane su za 622.373 stanovnika Crne Gore, prema podacima Monstata iz decembra 2018. godine.

Ukupna potrošnja urađena je na bazi normativa godišnje potrošnje po stanovniku, a vrijednost proizvoda izračunata je na bazi prosječnih nabavnih cijena, sa PDV-om.

Pod uslovima ozbiljnih poremećaja na tržistu podrazumijevaju okolnosti izazvane elementarnim nepogodama, direktna opasnost od rata, blokada granica Crne Gore i slični razlozi koje nije moguće predvidjeti. Plan se inovira svake godine zbog promjena na tržištu, te promjena nosioca snadbjevanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

da se pise o crkvi ili neso nacionalno bilo bi 1000 komentara a ovako …

Lipovo
Gost
Lipovo

Nije vazzno koliko kilometara prelazi korisnik Vladinog socijalnog mira, vecc koliko litara na 100 km mu auto ,,loche,,. To, obichno, bude joss jedna plata.

Dulcinea.xo
Gost
Dulcinea.xo

Objavite knjigu kao ja, postanite instagram bloger, pa necete kukati.

Jovanka
Gost
Jovanka

O cemu da pisemo nam preporucujes?

slavko
Gost
slavko

Kako ćeš pisati kad si nepismena! Pročitaj rečenicu koju si napisala!

Dulcinea.xo
Gost
Dulcinea.xo

Pa prvo otvorite instagram, a onda pisete uglavnom o sopstvenim promasajima, ubacite po neku babu i djeda, a poenta svega je sto vise sebe zaliti. E, onda sve to pretocite u knjigu. Ali nista to bez instagrama

Dule
Gost
Dule

Idu na selo, na more, u trgovinu. Sto bi vozili svoja kola ili taksi kad za svoje privatne poslove mogu sluzbena

Send this to a friend