Ekonomija

Za godinu u stečaj pošla 522 preduzeća

U protekloj godini otvoren je stečajni postupak nad 522 preduzeća, što je približno broju kompanija koje su u 2015. pošle u stečaj, kazao je Dnevnim novinama predsjednik Privrednog suda Crne Gore Blažo Jovanić.

“U 2016. godini je nad 522 društva otvoren stečajni postupak. Ukoliko se taj broj uporedi sa brojem otvorenih stečajnih postupaka u 2015. godini, kada je nad 535 društava otvoren stečajni postupak, primjećuje se da je on na približno istom nivou. Svakako je najveću pažnju javnosti izazvalo otvaranje stečajnog postupka nad stečajnm dužnikom “Radoje Dakić” AD Podgorica. Ukoliko se posmatra broj podnijetih prijava potraživanja, kao i obimnost samog postupka, slijede stečajni postupci koji su otvoreni nad stečajnim dužnicima Bast DOO Nikšić, Vuk Petrol DOO Kotor i Štampa AD Podgorica”, kazao je Jovanić.

Stečajni postupak, odnosno sami institut stečaja, ne treba samo posmatrati kao likvidaciju dužnika i njegovo gašenje, odnosno nestajanje iz privrednog i pravnog života.

Naime, objašnjava Jovanić, stečaj osim što ima za cilj namirenje povjerilaca, isto tako ima i mogućnost oporavka stečajnog dužnika kroz reorganizaciju, kao i kroz prodaju imovine stečajnog dužnika u cilju nastavljanja obavljanja djelatnosti i uspostavljanja pređašnjeg stanja, prije nego što je nastupila insolventnost stečajnog dužnika i posljedice otvaranja stečajnog postupka.

“U prilog tome, stoji činjenica da je u 2016. godini u “Izbor” AD Bar plan reorganizacije uspješno realizovan, te da se ovo društvo kroz reorganizaciju finansijski oporavilo. Slična situacija je u društvima “PKB Herceg Novi”, u kojem je započet plan reorganizacije, zatim sa “Olio prom” DOO Bar, u kojima je, dakle, obustavljen steačjni postupak i za koje se očekuje da će uspjeti da kroz plan reorganizacije izmire svoje obaveze. Ukazao bih i na uspješnu prodaju imovine kada su u pitanju “Rudnici boksita” AD Nikšić, u kojima je nastavljeno sa proizvodnim procesima što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i unapređenja i modernizacije tehničkih kapaciteta ove kompanije”, kazao je Bojanić.

Posljednjih dana aktuelno je uvođenje stečaja u podgoričku fabriku “Radoje Dakić”. Jovanić objašnjava je li realno očekivati da će sva potraživanja bivših radnika biti namirena.

“Nakon što se okonča postupak prijave potraživanja povjerilaca, utvrdi konačna lista utvrđenih i osporenih potražvanja, te izvrši popis imovine stečajnog dužnika od strane stečajnih upravnika, može se govoriti u kom pravcu će ići dalji postupak i na koji način će se vršiti namirenje povjerilaca, naravno, u zavisnosti od vrijednosti imovine za koju se utvrdi da stečajni dužnik ima. Stoga, prije okončanja ove prve faze stečajnog postupka, svaki dalji komentar predstavljao bi prejudiciranje daljih odluka koje će biti donijete u postupku kada se za to steknu uslovi, a posebno u dijelu koliki će biti obim stečajne mase, odnosno da li će sredstva koja se ostvare prodajom imovine biti dovoljna da izmire sva potržaivanja radnika, za koja napominjem, sud još uvijek, s obzirom da nije okončan postupak prijave, nema infomraciju koliko iznose”, kazao je on.

Otvaranjem stečajnog postupka u “Radoje Dakić” AD Podgorica prvi put su u jednom stečajnom postupku imenovana dva stečajna upavnika sa jednakim ovlašćenjima.

“Već na početku, odnosno u prvoj fazi ovog postupka, može se ocijeniti da se radi o vrlo složenom postupku, koji će za posljedicu prvenstveno imati veliki broj prijavljenih potraživanja, pa sam ocijenio da je, s obzirom na obimnost ovog postupka, te uzimajući u obzir osnovna načela stečajnog postupka, a to su ekonomičnost i hitnost, cjelishodno rješenje da se imenuju dva stečajna upravnika. U dosadašnjoj praksi suda se pokazalo da su se u velikim stečajevima, a kakav karakter imaju oni postupci sa velikm brojem potraživanja i imovinom koju imaju stečajni dužnici, u toku postupka morala angažovati i određena stručna lica, kako bi se on sproveo na efikasniji način. S tim u vezi, a kako zakon ne ograničava mogućnost angažovanja više od jednog upravnika, mišljenja sam da je ova odluka ispravna i da će doprinijeti efikasnijem načinu sprovođenja postupka”, objasnio je on

Send this to a friend