Ekonomija Održan Infodan

Za inovativne projekte 700.000 eura

Ministarstvo nauke Crne Gore i Privredna komora Crne Gore organizovali su danas 2019. Info dan o Konkursu za dodjelu grantova za inovativne projekte. Riječ je o pozivu za dodjelu grantova za inovativne projekte, kojim se opredjeljuju sredstva za sufinansiranje inovativnih projekata u ukupnom iznosu od 700.000 eura, na period do dvije godine.

“Konkursom za dodjelu grantova biće podržani inovativni projekti u skladu sa prioritetim oblastima utvrđenim u Strategiji pametne specijalizacije (2019-2024): održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane; energija i održiva životna sredina; održivi i zdravstveni turizam, te informacionokomunikacione tehnologije kao horizontalni sektor”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo nauke Crne Gore će odobriti po prihvaćenom grantu sufinansirnje u iznosu do 100.000 eura, koje će trajati od 12 do 24 mjeseca.

Na Konkurs se mogu prijaviti pravna lica u Crnoj Gori, koja ispunjavaju uslove u skladu sa članom 15 Zakona o inovativnoj djelatnosti: naučnoistraživačke i ustanove visokog obrazovanja, centri izvrsnosti i privredni subjekti (inovaciono-preduzetnički centar, poslovni inkubator, privredno društvo, odnosno njegov dio).

Direktorica Sektora za projekte Privredne komore Crne Gore Tanja Radusinović podsjetila je da je Crna Gora prva zemlja, izvan EU, koja je donijela Strategiju pametne specijalizacije.

“Da je to urađeno na kvalitetan način, pokazuje i to što su privredna društva, uglavnom malih i srednjih preduzeća, najčešće iz ICT sektora, na prošlogodišnjem konkursu dobila najviše sredstava a i sada vlada veliko interesovanje za konkurs, a to pokazuje i brojno prisustvo ovom info danu onih koji su se kandidovali prošle godine, ali i privrednika koji se prvi put interesuju za ovaj projekat”, kazala je ona.

Marijeta Barjaktarović Lanzardi navela je da je Vlada krajem juna usvojila kolaborativni program za inovacije u periodu 2019-2024. godine.

“Riječ je o finansijskom instrumentu za Strategiju pametne specijalizacije. Obzirom na iskustva programa za dodjelu kolaborativnih grantova od prošle godine koja su krajnje pozitivna, gdje je tokom prvih šest mjeseci uspostavljeno pet partnerstava nauka-privreda,
pet B2B partnerstva, očekivanja su da do kraja projekta jedna naučno-istraživačka institucija osnuje još jedan privredni subjekat. Svakako jedan od glavnih benefita ovog programa može biti jačanje konkurentnosti crnogorske privrede uz snaženje inovativnosti malih i srednjih preduzeća kao i bolja saradnja naučno-istraživačkih institucija i privrede”, istakla je ona.

Sve zainteresovane inovativne organizacije mogu se prijaviti na konkurs do 20. septembra 2019.

Send this to a friend