Ekonomija

Za investicije od 10 do 500 hiljada eura, bespovratna podrška i do 70 odsto

Prvi IPARD poziv odnosi se na primarnu proizvodnju čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000 eura do 500.000 eura. Podrška iznosi do 60 odsto prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, bespovratna podrška iznosi 65 odsto, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske vidine podrška iznosi čak 70 odsto, kazali su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Cilj je da se poljoprivrednim proizvođačima na terenu, u direktnoj komunikaciji, detaljnije pojasne mogućnosti podrške, uslovi i kriterijumi za prijavljivanje na javni poziv koji je otvoren do 15. maja, kako bi se što više poljoprivrednika uspješno prijavilo i iskoristilo veliku šansu za unapređenje proizvodnje i rast konkuretnosti”, kazali su iz ovog ministarstva.

Predmet investicije mogu biti izgradnja ili rekonstrukcija objekata, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na gazdinstvu, podizanje voćnjaka, vinograda, maslinjaka, zaštićenih prostora, zatim sistemi za korišćenje obnovljivih izvora energije, nabavka košnica, izgradnja ribnjaka i ostalo.

Predstavnici ovog ministarstva podsjetili su proizvođače sa teritorije Podgorice, da se
Korisnici javnog poziva mogu biti sva fizička i pravna lica koja su registrovana za bavljenje poljoprivredom.

Podrška se dodjeljuje za gotovo svaki sektor poljoprivredne proizvodnje, za koje su postavljeni i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje poljoprivredni proizvođači moraju da zadovolje da bi uspješno konkurisali i bili podržani.

Proizvođači su informisani da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranici Ministarstvstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranici koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u regionalnim kancelarijama odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji, Ministarstva.

Podsjećamo da će realizacijom IPARD-a u narednom periodu u crnogorsku poljoprivredu biti investirano 87 miliona eura:  39 iz evropskih fondova, 12 iz nacionalnog budžeta i 36 miliona učešća proizvođača.

Naredna prezentacija IPARD javnog poziva u Danilovgradu i Nikšiću.

B.M.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cinik
Gost
cinik

Mogu li Goranović i Franca da se pomognu i na ovaj način. Ostali su nebitni.

999999999.99🔱
Gost
999999999.99🔱

To znači da od 500 000 dobijaju džabe 70 posto bezpovratnih kredita. Koliko sam se ja mučio za euro da ga zaradim u inostranstvo 👍srećno ako je tako 👍razvedrilo iznad mora 🌻👍😂

Send this to a friend