Ekonomija

Za javnu rasvjetu u Podgorici 4,7 miliona eura, ušteda energije do 80 odsto

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović i predstavnici uprave “Javna Razsvetljava” Igor Hržić i Marko Dimkovski, nosioci zajedničke ponude “Nova energija”, potpisali su danas ugovor o rekonstrukciji javne rasvjete u glavnom gradu vrijedan 4,7 miliona eura, čime će se doprinijeti uštedi energije do 80 odsto.

“Polazeći od činjenice da ste ispunili veoma stroge i zahtjevne tenderske uslove, uprava Glavnog grada je uvjerena da u vama imamo kredibilne partnere koji će na kvalitetan i efikasan način rekonstruisati i modernizovati javnu rasvjetu u Podgorici”, istakao je Vešović.

Zamjenik gradonačelnika Podgorice je saopštio da je nakon temeljnih priprema za realizaciju tog projekta i nešto dužih tenderskih i žalbenih postupaka, vrijeme koje je prošlo čekajući njegovu finalizaciju ipak donijelo benefite Glavnom gradu.

“U prvom redu, u odnosu na prvobitnu projektovanu vrijednost za ovaj projekat, koja je iznosila 6,7 miliona eura, danas smo potpisali ugovor za dva miliona manje, što predstavlja direktnu korist za budžet Glavnog grada”, ocijenio je Vešović i istakao da je dodatni razlog taj što su protokom vremena kreirani strožiji uslovi za učesnike javnog poziva i na taj način kroz ponudu je dobijena oprema koja će omogućiti uštedu 80 odsto električne energije.

Podsjetio je da je u prethodnom periodu Glavni grad plaćao visoke račune za struju za gradsku rasvjetu, a instalacija nove opreme zasnovane na LED tehnologiji će obezbijediti značajne uštede koje će omogućiti otplatu duga prema partnerima.

“Ovaj projekat neće ni na koji način opteretiti budžet Glavnog grada, ni građane, a višestruko je koristan. Osim finansijske koristi, njegovom realizacijom podstičemo energetsku efikasnost i u kontinuitetu radimo na modernizaciji infrastrukture i primjeni savremenih “smart” rješenja”, zaključio je Vešović.

Uprava Glavnog grada, paralelno sa realizacijom tog projekta, sa partnerima iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP intenzivno radi na projektnoj dokumentaciji za II fazu modernizacije javne rasvjete, koja se odnosi na centar grada i gradska naselja.

Predsjednik uprave “Javna Razsvetljava” Igor Hržić zadovoljan je potpisivanjem ugovora, te je kazao da je uvjeren da će se na bazi uspješne saradnje partnerstvo Podgorice i “Javne Rasvjetljave” nastaviti i na nekim budućim projektima.

“Ovo je najzančajniji projekat u posljednjih deset godina rada i razvoja našeg društva i veoma smo zadovoljni što je ponuda našeg konzorcijuma prepoznata kao najkvalitetnija i što smo partneri Glavnog grada na ovom projektu”, istakao je Hržić.

On je naglasio da “Javna Razsvetljava” ima strategiju regionalnog razvoja društva i da u narednih pet godina žele da postanu dominantno preduzeće koje se bavi zamjenom javne rasvjete u regionu.

“Ovo je prvi veliki korak ka tom našem cilju i pravi podsticaj da značajnije iskoračimo na međunarodno tržište“, zaključio je Hržić.

Direktor preduzeća “Komunalne usluge” Radoica Popović, koji je u ime Glavnog grada i te firme potpisao ugovor, istakao je da je projekat rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete veoma važan, ne samo na lokalnom, nego i državnom nivou zbog toga što su njime predviđene značajne uštede najskupljeg vida električne energije.

On je zadovoljan što će projekat, nakon dužeg vremena i napornog rada na njegovoj pripremi, početi da se realizuje, te je poručio da je uvjeren da će biti uspješno završen u ugovorenom roku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Nepuna dva kilometra prema Cetinju rade tri godine, polomismo se i otrovasmo od prasine kao u Zimbabveu orije pedeset godina. A zestoke pare od gradjana su uzeli za ti par stotina metara… Turisti gledaju i povrace im se… Prava slika Crne Gore koju dps salje svijetu…

INFO
Gost
INFO

Na moje pitanje na gradilištu ko će mi platiti popravka auta dobio sam odgovor da račun ponesem u Direkcije za saobraćaj i da će mi oni nadoknadi štetu

Dk
Gost
Dk

KOJA JE FIRMA DOBILA TENDER IME NJENO I NARAVNO KO JE VLASNIK??? HVALA

Raulio
Gost
Raulio

Ada 5 puta piše Javna rajsvetljava, javna razsvetljava i javna rasvetljava

Tehno
Gost
Tehno

Stavih i ja u stan led rasvjetu koja navodno dosta stedi. Racuni za struju oko 200e. Mora da je do ostalih uredjaja koji su samo A+ ili A++ energetska efikasnost.

Slavko
Gost
Slavko

Prije ce biti da imamo najskuplju struju u Evropi a najmanje plate…

Neutralan
Gost
Neutralan

Podgoričani srećno,nama su u Novom je.ali znanje s novom rasvjetom.Ušteda je nesporna,jer četvrtina ne radi!

Slavko
Gost
Slavko

Kod nas radi sve i to u sred dana, zato sto ovi zaposleni po partijskoj liniji nemaju znanja ni prekidac za javnu rasvjetu da kliknu! Zivio dps!

Deo
Gost
Deo

Kad ćete malo ulice sredit ponovo sve je rupa na rupu

Sale
Gost
Sale

Koja je projektovana usteda u parama I nesto o podizvodjacima nam recite…mozde BB solar ?

OD SRCA
Gost
OD SRCA

Znaci ustedjeli ste na kradju gradjana…

E viva
Gost
E viva

Rale, Mladjo i ostala brigada, fali samo Neduska.

Send this to a friend