Ekonomija

Za minimalnu potrošačku korpu u decembru trebalo 646,70 eura

Ilustracija

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za decembar 2019. godine iznosila je 646,70 eura. Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 271,20 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 375,50 eura, saopšteno je iz MONTSTAT-a.

To znači da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u decembru 2019. godine, u odnosu na novembar zabilježila je pad od 0,03 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u decembru u odnosu na novembar zabilježili su rast od 0,2  odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili pad od 0,2 odsto”, navode u MONSTAT-u.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke. Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Plate u Cg su 200,300e

Razumni
Gost
Razumni

I da su 1000 jedva zivis, zar mislis da je dovoljno za ribu 3.8 eura za mjesec dana ili 12 eura za med, dzem i secer. To je odmah ono sto bode oci a kad bi jos analizirao sigurno ima jos takvih gluposti. Kako ih nije sramota da ovo objave

Mirko
Gost
Mirko

Kad ne crkva u pitanju 1000 komentara a ovo od cega se zivi 6. Bravo stado

Daky
Gost
Daky

Ako ste vi normalni bog me ubio kg ribe je 4 .49 i to najeftinija mislite vi da cetvoro klana porodica moze sa kg ribe prodje cjeli mjesec ?Vama stvarno treba pomoc I to hitno.

sasa
Gost
sasa

…pola kg jeftinijeg mesa/na akciji/ za 4 clana dnevno…malo li je?

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Masala.

Mirko
Gost
Mirko

Za med, dzem i secer 12 eura a samo tegla meda kosta 12 eura

Mirko
Gost
Mirko

Dje su setaci za crkvu da vide da za ribu treba 3.8 eura mjesecno za cetvoroclanu porodicu

Legija
Gost
Legija

Sta ih pravis kad ne mozes da nahranis.

Pitam se
Gost
Pitam se

Sto su tebe pravili da siris mrznju ?

Razumni
Gost
Razumni

legija je li moguce da ovo pitas botu

Send this to a friend