Ekonomija

Za minimalnu potrošačku korpu u julu trebalo 641,60eura

Ilustracija

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za jul ove godine iznosila je 641,60 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 270,9o eura, dok izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 370,70 eura.

“Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u julu u odnosu na jun, zabilježila je pad od 0,2 odsto. Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u julu u odnosu na jun, zabilježili su pad od 0,4 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na jun zabilježili pad od
0,1 odsto”, navode u MONSTAT-u.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke. Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NIKOLA
Gost
NIKOLA

DA ŽIVIMO BOLJE!?

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Za nepuna tri mjeseca možeš korpu da zaradiš, šta oš bolje.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Reka je milo da zivimo bolje ali kad nije napomenuo.

Nikšić
Gost
Nikšić

Veselo narode. Ovo je minimalna korpa (da preživiš I ne umreš od gladi za mjesec dva) a na ljetovanje, liječenje, I bilo kakav luksuz zaboravite dok ste živi. Možda bude nešto posle smrti…

Prešo
Gost
Prešo

Ja u državne organe 280€ ni za hleb.

🔥_EL_🔥
Gost
🔥_EL_🔥

Znaci da je dobra drzava

korpa
Gost
korpa

Majkina penzija 130E a očeva 230E. Zajedno ne mogu skrpiti ni za pola korpe. A dje su ostali troškovi (registracija auta, porez, ljekovi….)

Penzija tajna
Gost
Penzija tajna

Hahahahahahaha ovi su prsli skroz

oooo
Gost
oooo

I to je minimalna korpa!!! Ima li sad neko iz vlade da ovo prokomentarise. Da kaze koliko je minimalna plata, pa i prosjecna je ispod ove minimalne korpe u koju znamo svi sta spada. U normalnim zemljama bi zbog ovoga davno vlada opandrknula no smo mi daleko od normalne drzave.

🔥_EL_🔥
Gost
🔥_EL_🔥

Pa ga zivi majcin sine…Svodi se zivot da imamo da ‘ijemo a ocemo li dje iskocit barem jednom nedeljno na rostilj to macku o rep, kada narod trazi mega putovanja, eto to ovima budzovanima, normalni cojek bi bio zadovoljan i s’ malo.

Send this to a friend