Ekonomija

Za minimalnu potrošačku korpu u maju trebalo 656,50 eura: Građani najviše trošili na mlijeko, jaja, sir, meso…

Ilustracija

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za maj 2021. godine iznosila je 656,50 eura, saopštila je Uprava za statistiku MONSTAT.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 284,20 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 372,30 eura.

To znači da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u maju u odnosu na april  zabilježila je rast od 0,1 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u maju u odnosu na april zabilježili su pad od 0,1 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na april, zabilježili rast od 0,2 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

Četvoročlana porodica je u maju najviše novca potrošila za kupovinu mlijeka, jaja i sira 72,60 eura, meso 60,70 eura, povrće 46,40 eura, voće 30,90 eura…

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

moze li neko da mi objasni ovo kako neko prezivi po ovome

Ćokio
Gost
Ćokio

-Imas li familiju?
“Da, suprugu i dvoje djece.”
-Radite oboje, kolika su vam primanja?
“Pa oko 300€ je plata i meni i gospodji, radimo kod privatnika…”
-Znaci vase dvije plate nepuna potrosacka korpa za cetvoroclanu porodicu!
“A, to cemo, snalazimo se… Primanja u kucu cca 600€, trosimo oko 1000€ mjesecno, a okle nam onih 400€ .ebi mi oca ako znam!”
…………

Send this to a friend