Ekonomija

Za minimalnu potrošačku korpu u martu trebalo 650 eura

Ilustracija

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za mart iznosila je 649,70 eura, od čega su izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili 278,30 eura, a izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 371,4 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u martu u odnosu na februar  zabilježila je rast od 0,4 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u martu u odnosu na zabilježili su rast od 0,2 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili rast od 0,6 odsto”, navode iz MONSTAT-a.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

skupa korpa!

Bnjj
Gost
Bnjj

A plate su ni mizerija, srećan si ako bilo kakav posao nađeš. Svaki dan čuješ neko otišao u inostranstvo

Send this to a friend