Ekonomija

Za modernizaciju željeznice oko 71 milion eura

ŽPCG

Za unapređenje željezničke infrastrukture u Crnoj Gori u naredne tri godine uložićemo oko 71 milion eura.

Od međunarodnih finansijskih institucija dobićemo oko 33,3 mioliona, dok će ostatak biti finansiran budžetom Crne Gore.

To je predviđeno Nacionalnim programom željezničke infrastrukture za period 2018.-2020.godine koji je Vlada donijela na jučerašnjoj sjednici.

Kako piše u dokumentu, za narednu godinu planirano je da se utroši oko 28 miliona eura, za 2019.  godinu od 24 do 26 miliona, a 2020. oko 17, 5 miliona eura.

Za tekuće održavanje biće potrebno od 20 do 23 miliona, dok je za nabavku i ugradnju novih skretnica i zamjenu ishabanih šina u krivinama izdvojeno oko 330.000 eura.

Kapitalnim budžetom predviđeno je oko dva miliona eura koja su potrebna za izgradnju dva podvožnjaka (Pažići i Spuž) i izgradnju saobraćajnice Ždrebaonik – Sekulići u OpštiniDanilovgrad.

Kako ističu, izgradnjom pomenutih saobraćajnica ukidaju se tri putna prelaza na pruzi Nikšić –Podgorica.

U jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata koje je usvojila Nacionalna investiciona komisija nalaze se i dva željeznička projekta, i to: rekonstrukcija i elektrifikacija željezničke pruge Podgorica – Tuzi – granica sa Albanijom i modernizacija signalno-sigurnosnog sistema, remont gornjeg i donjeg stroja pruge Vrbnica- Bar.

 

Ukupna dužina željezničke mreže u Crnoj Gori iznosi 327,72 km (250,51 km otvorene pruge i 77,21 km staničnih kolosjeka u 13 stanica i 10 ukrsnica) i podijeljena je u tri pravca: Pruga Državna granica sa Srbijom – Bar, Pruga Nikšić – Podgorica, Pruga Podgorica – Državna granica sa Albanijom.

A.R.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
lipovo
Gost
lipovo

Angažujte g-dina Franovića. Njegova ,,ekipa,, je uigrana, ima čovjek iskustva.

Send this to a friend