Ekonomija

Za novu zgradu tužilaštva 7,8 miliona eura

VDT

Izgradnja novog objekata Državnog tužilaštva, u kojem je predviđeno da budu sva četiri tužilaštva, odnosno Vrhovno, Specijalno, Više i Osnovno, prema procjeni, koštaće oko 7.899.000 eura, pišu Dnevne novine.

Nakon što je Vlada u februaru obezbijedila zemljište na kom će biti izgrađena zgrada novog Državnog tužilaštva u Podgorici, užom listom ključnih prioritetnih infrastrukturnih projekata planirana su i sredstva za izradu arhitektonskog rješenja za taj objekat u iznosu od 200.000 eura, kao i za njegovu reviziju, koja se procenjuje na 40.000 eura. Vlada je ujedno zadužila Ministarstvo pravde da u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma formira timove za izradu projektnog zadatka za tehničku dokumentaciju. Sredstva planirana kapitalnim budžetom za 2018. godinu u iznosu od 50.000 eura odnose se na izradu upravo te projektne dokumentacije.

Vlada je već dala saglasnost na korišćenje građevinskog zemljišta za potrebe izgradnje novih objekata Državnog tuižilaštva i Ministarstva pravde, a u pitanju su dvije parcele obuhvaćene DUP-om “Nova varoš 2”. Planom javnih nabavki Ministarstva održivog razvoja i turizma za 2018, na koji je Ministarstvo fianansija dalo saglasnost, predviđena je izrada glavnog projekta objekta nove zgrade Tužilaštava u Podgorici (usluge arhitektonskog projektovanja) procijenjene vrijednosti 200.000 eura.

Okvirno vrijeme pokretanja postupka je I-II kvartal 2018. godine, a kao izvor finansiranja je naznačen kapitalni budžet za 2018. i 2019. godinu za izradu glavnog projekta, a kapitalni budžet za 2018. za reviziju glavnog projekta.

Državno tužilaštvo je trenutno smješteno na dvije lokacije nezadovoljavajućih kriterijuma, odnosno evidentna je nedovoljna površina za rad u poslovnom prostoru, a nijesu ispunjeni ni bezbjednosni standardi, koji se po evropskim propisima smatraju obaveznim. Glavni nedostaci su što ne postoji odgovarajući broj prostorija za rad, ne postoji prostor za arhivu, kao ni za smještaj oduzetih predmeta, kao što su opojne droge i oružje. Još jedan značajan problem predstavlja odlaganje dokaznog materijala, jer opojne droge, posebno marihuana, zbog svojih specifičnih svojstava i karakterističnog mirisa u nezadovoljavajućim uslovima ugrožavaju zdravlje zaposlenih.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tako je
Gost
Tako je

Ovo im je nagrada za nerad!

Vase ime
Gost
Vase ime

Zali Boze, jer kako rade svoj posao, eura ne zasluzuju!
Samo me zanima i to, je li zgrada ima neke djelove od zlata, posto za 7.8 miliona eura Zeta gradnja, Celebic i ostali mogu napraviti 2 zgrade od 10 spratova za prodaju stambenih jedinica i sa 1 spratom za poslovne prostore…

Send this to a friend