Ekonomija

Za obuke nezaposlenih u Nikšiću ZZZ izdvojio oko 43.000 eura

Ćipranić

Nezaposleni koji žele da unaprijede znanje ili promijene zanimanje to mogu učiniti uključivanjem u obuke i programe koje sprovodi  Zavod za zapošljavanje. U područnoj jedinici Nikšić u toku su obuke za obrazovanje i osposobljavanje odraslih, sticanje  stručnih kvalifikacija i ključnih vještina.

Provajderi

Po riječima savjetnika za pripremu za zapošljavanje Stevana Pješčića partneri u ovom programu su provajderi Centar za obrazovanje i trening ZOPT ,koji izvodi obuke za rukovaoce građevinskim mašinama, Centar za obuku „Kvadrat“, Institut računovođa,koji obučava 15 lica za zanimanja računovodstveni tehničar i „Onogošt SCHOOL“ za zanimanja ugostiteljske struke.

Sprovode se, takođe, i programi sticanja ključnih vještina, a partneri su „Oxford centar2 “za kurseve engleskog jezika i ZOPT za kurseve informatike i engleskog jezika.

“Obuke za stručno obrazovanje traju tri, za recepcionera šest mjeseci, a za računovodstvenog tehničara četiri mjeseca. Za tu namjenu Zavod je izdvojio oko 43.000 eura”, objašnjava Pješčić. i dodaje da je među najprimamljivijim obuka za zanimanje rukovaoc građevinskim mašinama.

Brže do posla

Istraživanja tržišta rada su pokazala da nedostaju rukovaoci građevinskim mašinama, pa oni koji uspješno prođu obuku lakše dolaze do posla.

Obuka se sastoji iz pratičnog i teorijskog dijela, a pohađa je deset kandidata.

“U teorijskom dijelu bavimo se prvo zaštitom na radu, a praktični dio obavlja se na poligonu , gdje se upoznaju sa principom rada mašine, kao i bezbjednim rukovanjem. Znamo da je u Crnoj Gori, gradnjom autoputa, apsorbovan veliki broj radnika ovih kvalifikacija, tako da na tržištu imamo nedostatak ove radne snage, koju, naravno, moramo sa strane da uvozimo za potrebe te industrije”,  naglašava direktor ZOPT-a Slaven Ćipranić.

Bržem zaposlenju nada se i polaznik obuke Vladan Vukotić. Po struci je elektroničar, a na evidenciji nezaposlenih je bio dvije godine.

“Svaki početak je težak dok se malo ne uhodamo i navikenmo, ali ide dobro. Nakon ove obuke očekujem da ću se zaposliti brže nego sa svojom strukom”, priča Vukotić.

Obuka za rad na računaru i engleski jezik

ZOPT u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje sprovodi i druge obuke za nezaposlene, prije svega za ključne vještine. U toku je program za dvije grupe od po 11 kandidata za početni i napredni nivo obuke za rad na računaru, kao i srednji A2 nivo za engleski jezik.

Svi izvođači programa imaju licencu Ministarstva prosvjete, a polaznici nakon obuke polažu završni ispit i dobijaju sertifikat o stečenoj kvalifikaciji.

 

Send this to a friend