Ekonomija

Za opreznu gradnju malih hidroelektrana, preispitati beneficirane cijene struje

Mihailo Burić (Foto: Portal Analitika)

Korist od malih hidroelektrana imaju investitori zbog zarade i država zbog toga što dobija električnu energiju sa sopstvene teritorije. Između te dvije koristi se pokušava naći ravnoteža uz ozbiljno razmatranje potencijalnih šteta, odnosno negativnih uticaja koji se mogu odraziti na biodiverzitet, ali posebno na život ljudi, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu diplomirani inženjer geologije, profesor dr Mihailo Burić.

Sagovornik ovog lista ističe da za konačnu ocjenu održivosti malih hidroelektrana ne treba da se uzme samo snaga i količina proizvedene električne energije.

“Sve male elektrane zapravo brane i akumulacije i cjevovodi pod pritiskom na malim vodotocima, koji imaju uticaj na životnu sredinu, ali posebno i najviše na živi svijet voda i okolne ljudske zajednice, što je i najaktuelnije u našoj državi. Ti uticaji mogu biti veoma veliki i neprihvatljivi ili umjereni, ograničeni i prihvatljivi. Zato kriterijum za male hidroelektrane u odnosu na instaliranu snagu nije glavni kriterijum za vrednovanje uticaja”,  naglasio je Burić.

Ovaj kriterijum, prema njegovim riječima, različit je u različitim državama.

“Kod nas je usvojeno da su male hidroelektrane one sa snagom do 10 MW. To, međutim, ne odražava suštinu uticaja na prirodu i ljude. Male hidroelektrane su ekonomski atraktivne, posebno zbog toga što imaju beneficiranu cijenu”,  kazao je on.

Suština je, kako je rekao prof. Burić, u režimu voda, tehničkom rješenju zahvatanja, eventualnog akumuliranja, transporta i obezbjeđenja garantovanog, vodoprivrednog i ekološkog proticaja.

“Najvažnija je raspoloživost voda za sve korisnike. Pojednostavljeno rečeno ako ima dosta vode za sve, onda se odgovarajućim tehničkim rješenjem može obezbijediti racionalno korišćenje voda i prihvatljivost malih hidroelektrana”,  istakao je Burić.

Postoje i, kako je dodao, male hidroelektrane protočne sa malim akumulacijama.

“Nekad one mogu biti korisne, čak i za takav režim voda, ako se postavi dobro tehničko rješenje. Kao ilustrativan primjer navodim veliku borbu protiv izgradnje hidroelektrane na rijeci Morači. Uvijek sam postavljao pitanje da li je bolje imati akumulaciju u sušnom periodu ili suvu rijeku”,kazao je prof. Burić.

Korito rijeke Morače, kako je prikazao fotografijom, bilo je 17. oktobra suvo.

“Više bih volio da je ovdje sada jezero nego suvo korito rijeke Morače, ali često je to stvar shvatanja i doživljaja koji su veoma različiti. Volio bih kad bi to moglo biti stvar znanja, iako u Crnoj Gori, čini mi se, imamo ozbiljne poteškoće sa položajem, identifikovanjem i načinom primjene znanja”, ocijenio je Burić.

Gradnja malih hidroelektrana, kategoričan je prof. Burić, veoma je kompleksan projekat.

“Iako su hidroelektrane male, problemi su veliki. Ako ugrožavaju život i aktivnosti stanovništva ne treba ih graditi. Došlo je vrijeme i da se preispitaju beneficirane cijene električne energije iz malih hidroelektrana u budućnosti”, istakao je on.

Komentarišući aktuelnu izgradnju malih hidroelektrana na rijeci Cijevna, na albanskoj teritoriji, kazao je da je to samo jedan od mogućih projekata.

“To je poseban problem prekograničnih uticaja i regulisan je međunarodnim propisima. Albanija je obavezna da obavijesti Crnu Goru i da je upozna sa ovim projektima. Ne bi bilo u redu izjasniti se o njima prije nego se sagledaju podaci i tehnička rješenja”,  rekao je Burić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejan 23 cm 💔
Gost
Dejan 23 cm 💔

Dnevno plaćanje u evropi je pedeset eura dnevno apartmana na najgora mjesta pa sad razmislite šta je turista iz evrope. A mos zamisliti koliko smo mi slabi kad izdajemo krevet za pet eura. Treba podići cijene u turizmu. 👍

Dejan 23 cm 💔
Gost
Dejan 23 cm 💔

Mi crnogorci nismo zadovoljni ovakvima stanjem dok hrvatska uzima jedanaest milijardi godišnjem od turizma. Zar je moguće da ne možemo da privučemo investitora iz evrope nemačke italije engleske itd ili ne daj bože iz Amerike. Trebaju nam velike pare da se izgradi primorje i sjever. Trebaju nam sposobni ljudi menadžeri ministri koji si sposobni da privuku investitore.

Dejan 23 cm 💔
Gost
Dejan 23 cm 💔

Treba kupovati domaće proizvode. Da nam jača ekonomija. Treba domaće proizvode postavljati turistima na trpezu da se prodaje. Trebalo je nešto sa cigarima napraviti neko sniženje da se prodaju da može i turista da ih kupi. Nije sve u kupovanju nekretnina. Bolje je imati stabilnu banku i kamate. Kod nas svaku paru koja se zaradi odmah kupe ili stan ili… Više »

Dejan 23 cm 💔
Gost
Dejan 23 cm 💔

Je li bog dao da se grade i rade hidro elektrane.treba praviti solarno napajanje energijom put ulcinja na više lokacija u ulcinj. 👍

Hoki
Gost
Hoki

Profesor geografije prica o elektricnoj energiji. Bravo.

Danilo
Gost
Danilo

Ima na hiljade malih elektrana u Svajcarsku i Njemacku. Sve su prakticno uklopljene u drzavni energetski sistem i ne ugrozavaju ni okolinu ni ekonomiju. Kako to objasnjavate profesore.

Brojevi
Gost
Brojevi

To su velike drzave koje imaju i na hiljade velikih hidroelektrana. Crna Gora ima samo dvije. U odnosu na prostor kojim raspolazemo i potencijal koji imamo Crna Gora ne treba da ima vise od deset malih elektrana. Pored toga one bi morale da rade samo u vrijeme velikih voda kada ne prave stetu okolini i stanovnistvu koje tamo zivi. Ne… Više »

Danilo
Gost
Danilo

Na hiljade velikih elektrana. Da li ste sigurni u tu informaciju.

Treče Oko
Gost
Treče Oko

Ne treba da gradimo nijedan energetski objekat nego ćemo da uvozimo električnu energiju prof. Buriću !
Energija je izvor života , podmorski energetski kabal prema Italiji je najbolji projekat za Crnu Goru .

alo
Gost
alo

Procitaj jos jednom tekst idi**e

Landaraljka
Gost
Landaraljka

Neka pope radovane !

Send this to a friend