Ekonomija

Za podršku klasterima 150.000 eura

Ilustracija

Ministarstvo ekonomije će u ovoj godini za podršku razvoja klastera izdvojiti 150.000 eura, predviđeno je Programom podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za period 2017-2020, za 2018. godinu, koji je Vlada usvojila na današnjoj sjednici.

Kako su saopštili iz Ministarstva, pravo učešća u Programu imaće klasteri preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća registrovani kao nevladina organizacija ili kao privredno društvo.

“Odobrena pomoć od strane Ministarstva ekonomije je do 50 odsto, odnosno do 65 odsto ukupnih opravdanih troškova, u iznosu najviše do 15.000 eura (bez PDV-a), po jednom projektu. Subvencija će se realizovati po principu refundacije”, naglasili su.

Ističu da strateški prioritetne djelatnosti, koje su predmet sufinansiranja, obuhvataju preradu poljoprivrednih proizvoda, odnosno prehrambenu industriju, potom drvopreradu, ostale proizvodne djelatnosti, te turizam i ugostiteljstvo.

“Cilj Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori je finansijska podrška efikasnijem funkcionisanju inovativnih klastera i njihove bolje promocije, sve u pravcu ostvarivanja bolje konkurentske pozicije preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća na nacionalnom i međunarodnom tržištu”, objašnjavaju u Ministarstvu ekonomije.

Nakon što Vlada usvoji Program, Ministarstvo ekonomije će raspisati Javni poziv za učešće u njemu, koji će trajati 30 dana i u kom će biti definisani uslovi i kriterijumi učešća.

Ž.N.

Send this to a friend