Ekonomija

Za podršku likvidnosti crnogorske privrede preko 19 miliona eura

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o prijedlogu Ugovora o dugoročnom zajmu u iznosu od 19.000.000 eura između Kineske razvojne banke i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore A.D. i dala saglasnost na tekst Ugovora.

“Iznos od 19.000.000 eura biće usmjeren preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima, a namijenjen je za podršku likvidnosti crnogorske privrede – klijenata Investiciono-razvojnog fonda”, ističu u Vladi.

U cilju efikasnijeg vođenja finasijskih istraga, kao i preciziranja i usaglašavanja pojedinih odredbi, utvrđen je Predlog zakona o izmjenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

“U diskusiji je istaknuto da ovaj Zakon predstavlja snažno oružje u borbi protiv kriminala, pod uslovom da se koristi uz visoku stručnost i profesionalni integritet svih koji ga primjenjuju”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o prijedlozima ugovora koji se realizuju u okviru druge faze “Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama” i prihvatila Ugovor o pružanju konsultantskih usluga za projekat “Razvoj softvera za proračun energetskih karakteristika zgrada” i Aneks Ugovora o izvođenju radova na objektima iz klastera V, kojim se rok za završetak radova na Zavodu Komanski most, zbog objektivnih razloga, produžava sa 150 na 210 dana.

“Realizacijom “Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza ll“ obuhvaćena je primjena mjera na odabranim obrazovnim i socijalnim ustanovama i administrativnim objektima, kao i prateće mjere: nabavka softvera za proračun energetskih karakteristika zgrada, uspostavljanje sistema za monitoring potrošnje energije, sistema za energetski menadžment”, objašnjavaju u Vladi.

Za implementaciju Programa obezbijeđena su sredstva od 20 miliona eura iz kredita KfW banke i donacija od 2,7 miliona, a vrijednost ugovorenih i izvedenih radova na objektima iz druge faze iznosi 11,6 miliona eura.

Send this to a friend