Ekonomija

Za pola godine 600 hiljada eura profita Luke Bar

Luka Bar

Zbog intenzivnijih radova na autoputu Bar Boljare povećan je pretovar cementa u odnosu na prethodnu godinu za 67 odsto ili 66.812 tona. Povećana proizvodnja u KAP-u uticala je na veći pretovar glinice za 8.256 tona. Povećanje kod pretovara jalovine je 4.812 tona, a kod starog željeza 633 tone, rekao je izvršni direktor Luke Bar Zarija Franović u intervjuu Pobjedi.

Od ove godine u AD Luka Bar, istakao je, vrši se pretovar lužine, a ponovo se počelo sa pretovarom petrolkoksa. Među tečnim teretima veći pretovar imaju avio gorivo za 41 odsto ili 5.941 tonu i dizel eko za šest odsto ili 3.864 tona.

“U toku je izrada finansijskih izvještaja za prvih šest mjeseci 2018. i očekivani rezultat je dobit od preko 600 hiljada eura”, rekao je Franović.

Luka Bar planira i proširenje kapaciteta.

“U skladu sa principima razvoja luka, nakon optimizacije stepena iskorišćenosti postojećih kapaciteta, neophodno je pristupiti njihovom proširenju. U tom smislu je razrađen plan investiranja u lučku infrastrukturu, suprastrukturu i pokretnu mehanizaciju sa ciljem intenziviranja robnih tokova ka i od Luke Bar. Prva faza plana podrazumijeva ulaganja od cca 10 miliona eura, a procedure realizacije pojedinačnih investicija će se inicirati u momentu kada detaljne analize potvrde opravdanost ulaganja sa svih značajnih aspekata”, kazao je on.

Luka Bar se vratila na tržište Vojvodine.

“Veoma sam zadovoljan što će se žito vratiti u Luku Bar, nakon višegodišnje pauze. Imamo kapacitete da odgovorimo potrebama tog posla, naš silos za žitarice je u odličnom stanju, što je zaključila i tehnička ekipa naših poslovnih partnera iz Srbije prilikom posjete LB. Nakon nekoliko sitnih intervencija na traci silosa, spremni smo da primimo prve količine žitarica”, zaključio je Franović.

Send this to a friend