Ekonomija

Za pola godine sa kontaktne mreže ukradeno 338 tegova

Željeznička stanica Podgorica

Sektor za istrage nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova dobio je lani 149 prijava ugrožavanja sigurnosti vazduhoplovnih operacija, dok su u željezničkom saobraćaju registrovana 32 događaja koji su procijenjeni kao nesreća ili ozbiljna nezgoda, a u pomorskom zabilježene su tri nesreće ijedan incident, piše Pobjeda.

Ovo su podaci za prošlu godinu iz izvještaja Nacionalne komisije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova, vanrednih događaja koji ugrožavaju bezbjednost željezničkog saobraćaja i pomorskih nezgoda i nesreća.

U željezničkom saobraćaju lani je bilo više vanrednih događaja, od čega je tri puta došlo do iskliznuća voza iz šina (sva tri puta u stanici u Podgorici), jednom je kamenovan voz, a jednom se desilo i presijecanje skretnice (u stanici Podgorica). Odrona na pruzi bilo je prošle godine dva, od čega je u jednom slučaju (28. novembra kada se desio odron između stanica Danilovgrad i Spuž) došlo do petodnevnog prekida saobraćaja na dijelu pruge od Nikšića do Podgorice.

Zbog prekida rada kontaktne mreže lani je, kako je precizirano, bilo 13 vanrednih situacija mahom zbog oštećenja pantografa (uređaja na vozu koji lokomotivu povezuje sa kontaktnom mrežom), oštećenja kontaktne mreže, havarije, ali i nestanka napona u njoj.

“Na dijelu pruge Podgorica Bar, kao i na dijelu pruge Podgorica Nikšić od 30. jula do 12. decembra ukradeno je 338 komada zateznih tegova kontaktne mreže, čija je masa po tegu 25 kilograma. Do danas nijedan slučaj nije procesuiran. Svaka krađa prouzrokuje oštećenja na kontaktnoj mreži, kao i oštećenja pantografa vučnih vozila i kašnjenja putničkih i teretnih vozila”,  upozorili su iz Komisije.

Na putnim prelazima preko željezničkih pruga lani su se desile četiri saobraćajne nezgode, a u svakoj od njih krivi su bili vozači automobila koji nijesu poštovali drumsku signalizaciju, kao ni signalizaciju na uređajima ovih putnih prelaza koja je davala signalne i svjetlosne znake zabrane prolaska drumskih vozila preko pruge.

“Od 5. aprila do 26. septembra na prugama je bilo pet požara, od čega se u dva slučaja tereti N.N. lice. Izgorjelo je 98 komada bukovih pragova, a nagorjelo 19 komada pragova i jedna teretna kola”, precizirano je u dokumentu.

Prošle godine su, kako je navedeno, poginule dvije osobe prilikom prelaska pruge.

“S obzirom na konfiguraciju terena, crnogorska pruga je jedna od najkomplikovanijih i najtežih pruga za održavanje u Evropi. Stepen zastarjelosti željezničkih voznih sredstava se kreće od 46 do 60 godina, zbog čega ih je potrebno obnoviti”, preporučili su, pored ostalog, iz Komisije.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Kalamburator
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kalamburator
Gost
Kalamburator

Ko je ukra tegove

Send this to a friend