Ekonomija

Za pomoć najugroženijim penzionerima 300.000 eura

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja je, u saradnji sa Vladom Crne Gore, obezbijedio sredstva u iznosu od 300.000 eura za isplatu jednokratnih novčanih pomoći najugroženijim penzionerima, sa ciljem ublažavanja negativnih efekata od epidemije novog korona virusa COVID-19.

“Fond je sredstva za isplatu jednokratnih socijalnih pomoći penzionerima, uplatio Savezu udruženja penzionera Crne Gore, koji će sredstva odmah prenijeti opštinskim udruženjima penzionera. Raspored sredstava na korisnike će, prema utvrđenim kriterijumima, izvršiti nadležne komisije za socijalno- humanitarna pitanja”, navode u Fondu PIO.

U srijedu penzije

Takođe, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavještava korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata redovnog mjesečnog primanja za april 2020.godine početi u srijedu, 20.maja.

“Istovremeno obavještavamo penzionere – korisnike srazmjerne penzije koji su pravo ostvarili po međunarodnim ugovorima o socijalnom osiguranju, a čiji iznos crnogorske srazmjerne penzije, skupa sa penzijom iz inostranstva, ne prelazi iznos najniže penzije od 128 eura, da će isplata jednokratne socijalne pomoći u iznosu od 50 eura, za koje je Vlada obezbijedila sredstva, početi istog dana sa isplatom penzija za mjesec april”, navode oni.

Prosječna penzija iznosi 288, a ukupna sredstva potrebna za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja 35,34 milona eura.

Ponovo uspostavljen rad

Shodno ublažavanju privremenih mjera za sprječavanje infekcije izazvane novim korona virusom Nacionalnog koordinacionog tijela Vlade Crne Gore, direktor Fonda PIO Crne Gore donio je odluku da se ponovo uspostavi rad sa strankama u Centralnoj službi i svim područnim jedinicama Fonda, u periodu od 7,30 do 11 časova i 11,30- 12,30 časova svakog radnog dana, uz poseban režim ulaska u prostorije Fonda.

Izuzetak od prethodnog su Područna jedinica Fonda na Cetinju i Kancelarija u Danilovgradu koje ostaju zatvorene do daljnjeg.

“Ulazak stranaka biće naizmjeničan, o čemu će voditi računa ovlašćeni službenici Fonda. Stranke su obavezne pridržavati se propisanih mjera zaštite, što podrazumijeva prskanje dezinficijensom prilikom ulaska u službene prostorije, nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru i poštovanje fizičke distance od 2 metra u odnosu na druga lica”, navode u Fondu PIO.

Send this to a friend