Ekonomija

Za primjenu mjera energetske efikasnosti 3,7 miliona

U Nikšiću je do sada rekonstruisano osam objekata kroz dva programa energetske efikasnosti, koje od 2009, odnosno 2012. godine sprovodi Ministarstvo ekonomije, a ukupna vrijednost izvedenih radova je 3,7 miliona eura.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori, koji je počeo sa implementacijom 2009. godine, sprovodi taj Vladin resor u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Projekat Program energetske efikasnosti u javnim zgradama“ – faze I i II počeo je da se realizuje 2012. godine, a implementira ga Ministarstvo ekonomije u saradnji sa ministarstvima prosvjete i rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu“, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva.

Iz Ministarstva su precizirali da je u prošloj godini, u okviru prvog projekta, u cilju poboljšanja energetskih karakteristika, počela rekonstrukcija nikšićkog Doma zdravlja i do sada je pripremljena projektna dokumentacija za adaptaciju objekta.

To podrazumijeva radove na zamjeni fasadne stolarije, toplotne i hidro-izolacije dijela ravnog krova, toplotne izolacije spuštenog plafona, servis sistema automatske regulacije, ugradnju termostatskih i balansnih ventila i zamjenu i ugradnju energetski efikasne rasvjete“, dodali su iz Ministarstva.

U prošloj godini završeni su radovi na unaprijeđenju grijanja, vrijednosti 14,87 hiljada eura, dok će realizacija ostalih predviđenih radova početi u drugom ovogodišnjem kvartalu. Po završetku rekonstrukcije, Dom zdravlja u Nikšiću biće u cjelosti energetski adaptiran i uslovi komfora, odnosno boravka pacijenata i rada medicinskog osoblja biće poboljšani.

Send this to a friend