Ekonomija

Za sedam projekata klastera više od 98,32 hiljade eura subvencija

Uslove Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za ovu godinu, za čiju je realizaciju planirano ukupno 177,3 hiljade eura, ispunilo je sedam projektnih predloga, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Predstavnici tog Vladinog resora, koje će razvoj klastera subvencionirati sa 98,32 hiljade eura, kazali su da je na poziv za učešće u Programu podsticanja dostavljeno 17 aplikacija, odnosno projektnih predloga.

Ministarstvo je u prethodnom periodu završilo proces njihovog ocjenjivanja, kroz tri faze. Sve tri faze ocjenjivanja, odnosno administrativnu provjeru, ocjenjivanje projektnog projedloga i njegovog budžeta ispunilo je sedam projekata, od čega su četiri projekti novih klastera.

„Sa ostala tri klastera saradnja je uspostavljena prethodnih godina i oni su već bili korisnici subvencija Ministarstva ekonomije“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su precizirali da su podržana tri klastera drvoprerađivača iz opština Rožaje, Bijelo Polje i Andrijevica, dva klastera turizma iz Andrijevice i Nikšića, klaster agroturizma iz Nikšić i klaster Edukativni centar za informacione tehnologije iz Podgorice.

„Dakle, četiri klastera djeluju u manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave, za koje je opredijeljen i veći procenat subvencije, do 65 odsto vrijednosti projekta, u odnosu na klastere iz ostalih opština za koje je definisana moguća podrška do 50 odsto vrijednosti projekta“, objašnjeno je iz Ministarstva.

Oni su kazali da su projekti klastera iz manje razvijenjih opština imali dodatne poene u sistemu bodovanja, u kontekstu podsticanja regionalnog razvoja kroz dodatne stimulanse za manje razvijene.

„I pored toga, projekti navedenih klastera ocijenjeni su kao kvalitetni uz stav komisije da će doprinijeti jačanju saradnje članova klastera i unaprijeđenju njihovog poslovanja, što je bilo u posebnom fokusu prilikom ocjenjivanja“, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni smatraju da je formiranje novih klastera pozitivan signal i pokazatelj da se privrednici u sve većoj mjeri povezuju, čime broj klastera u kontinuitetu raste.

„Zadovoljni smo intresovanjem klastera, ali sa druge strane, s obzirom na intenzivnu promociju Programa, kao i obezbijeđenu tehničku podršku koju klasteri nijesu adekvatno iskoristili, očekivalo se da će veći broj dostavljenih aplikacija ispuniti uslove“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je pozitivno to što su klasteri, čiji su projekti ispunili uslove, aplicirali sa projektima značajno veće vrijednosti u odnosu na prethodne godine, tako da je realizacija raspoloživih sredstava na visoko zadovljavajućem nivou.

Iz Ministarstva su saopštili da sa selektovanim klasterima slijedi potpisivanje ugovora o dodjeli subvencije, nakon čega će početi realizacija projekata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ema
Gost
Ema

Klasteri, masteri, aplikacije, grantovi, biznis planovi… Bože, “pametnih” ljudi, mislim da ni sami ne znaju značenje ovoh riječi.

stetoc1na
Gost
stetoc1na

vala i ja nesto citam i razmisljam, kakvi klasteri? Sto je to oce li mi ko rec? Mogu li i ja bit klaster da i ja uzmem sto hiljada?

Send this to a friend