Ekonomija

Hiljadu plus: I građani prodavci stanova, u ponudi starogradnja, manje kamate…

Oko 400 porodičnih domaćinstava riješiće stambeno pitanje kroz treću fazu Projekta 1000+, za koji će Vlada u saradnji sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope CEB, zaključiti kredit u iznosu od 10 miliona eura. U ponudi će biti i stanovi u starogradnji.

<<<Projekat Hiljadu plus: U ponudi i stanovi u starogradnji<<<

Zakonom o budžetu za ovu godinu, predviđeno je kreditno zaduženje u iznosu od 10 miliona eura za njegovu realizaciju.

Riječ je o trećoj fazi projekta, čija realizacija će početi naredne godine, ukupne vrijednosti 20 miliona eura.

<<<Do 2020. CG će izgraditi još 3.000 stanova<<<

U pregovorima sa građevinskim kompanijama Ministarstvo održivog razvoja i turizma će, kako su kazali u ovom resoru, insistirati na nižim cijenama kvadrature stanova, a od banaka će tražiti dodatno snižavanje kamatne stope za dugoročne hipotekarne stambene kredite i pojednostavljene procedure odobravanja kredita.

Novitet u trećoj fazi projekta biće i ponuda stanova u starogradnji koji moraju zadovoljiti kriterijume energetske efikasnosti i čija ponuda će doprinijeti konkurentnosti cijena.

Građani koji budu zainteresovani da prodaju stan u okviru Projekta 1000+, mogu se prijaviti kada bude raspisan Javni poziv.

“Početkom naredne godine će biti objavljeni Javni pozivi za banke, građevinske kompanije i fizička lica kao ponuđače stanova, kao i Javni poziv za građane”, ističu u Ministarstvu.

U ovom projektu mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

U okviru ciljnih grupa, u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, porodična domaćinstva koja imaju prioritet su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

Projekat Hiljadu plus doprinio je dinamičnijim aktivnostima građevinskog sektora, koji je u prethodnih nekoliko godina stagnirao zbog efekata globalne ekonomsko- finansijske krize.

U prethodonom periodu, 16 građevinskih kompanija, sa 753 stambene jedinica u osam crnogorskih opština, u zavisnosti od ponude, imalo  je priliku da prodaju od nekoliko do više stotina stanova za relativno kratak period od godinu.

Ponuda stanova na teritoriji Crne Gore kretala se od 550 eura po metru kvadratnom na sjeveru do 1,2 hiljade eura u Podgorici, odnosno u naselju City kvart.

U drugim djelovima Podgorice, cijena stana je bila od 900 do hiljadu eura po metru kvadratnom.

Na početku realizacije druge faze projekta, krajem 2015. godine, kamatne stope na hipotekarne stambene kredite iznosile su od šest do osam odsto. Nakon šest mjeseci realizacije projekta varijabilne kamatne stope komercijalnih banka su snižene na 3,99 odsto, a fiksne na oko pet odsto.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marija
Gost
Marija

Hoce li ovog puta biti ponudjeni i stanovi u Budvi ili ce nas i ovaj projekat zaobici?

alo
Gost
alo

Ovaj projekat ce se zvati hiljadu i dvjesta eura plus, poslije svakog su cijene stanova skocile 20%

Sava
Gost
Sava

Pitajte kako su u ove predhodne dvije faze dijeljeni stanovi. Oni kojima je stan bio potreban nijesu ga dobili. Ali prijateljice, organizatora su uzele stancic da im se nadje. Koliko ih je samo izdalo pod kiriju te povoljne stanove.

Mikica
Gost
Mikica

A druze nemoj da lazes srece ti… znam da je moderno na sve se buniti i pricati te seljacke price ali odmorite malo. Ja i zena smo licno uzeli stan preko ovoga bez ikakve veze i poznanstva. Jedina mana je sto nisu nista specijalno povoljne cijene. Samo su kamate bolje…

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Sramni način da građevinska mafija proda stanove a da obični građani preko države to kreditiraju. Treba pomoći ljudima koji nemaju stan ali tako da mogu da kupe stan koji oće a ne da moraju kupovati od Čelebića, Radovića i kompanije. U Podgorici je već preko 20 hiljada praznih stanova a zgrade i dalje niču.

Mirko
Gost
Mirko

Sve ti je kod nas tako.

Da vidimo i to
Gost
Da vidimo i to

Samo odlazu….

Send this to a friend