Ekonomija

Za unaprjeđenje inovativnosti preduzeća 50.000 eura, prijave do 10. maja

Ministarstvo ekonomije raspisalo je danas Javni poziv za učešće u Programu za unaprjeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća u 2018. godini, koji će biti otvoren do 10. maja. Ukupan budžet opredijeljen za realizaciju Programa iznosi 50.000 eura.

Mikro, mala i srednja preduzeća, navode u Ministarstvu, mogu ostvariti pravo na finansijsku pomoć u maksimalnom iznosu do 3.500 eura, odnosno do 50 odsto opravdanih troškova bez PDV-a.

“Programom je predviđeno da je preduzeće u obavezi da finansira troškove spoljnjeg konsultanta za realizaciju inovativne aktivnosti u visini od 100 odsto i nakon završetka aktivnosti traži povraćaj u visini do maksimalno 50 odsto opravdanih troškova, bez PDV-a”, ističe se u saopštenju.

Pravo učešća u Programu finansijske pomoći imaju registrovana mikro, mala i srednja privredna društva u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o računovodstvu, registrovana u Centralnom registru privrednih subjekata koja posluju 100 odsto u privatnom vlasništvu, imaju sjedište na teritoriji Crne Gore, dostave zvanične finansijske izvještaje za prethodne dvije godine poslovanja (2016. i 2017. godina) u kojima nije iskazan neto gubitak, redovno plaćaju poreze i doprinose, a za iste aktivnosti nijesu koristili sredstva finansijske pomoći iz državnog ili lokalnog budžeta.

Programom finansijske podrške za mikro, mala i srednja preduzeća može se odobriti finansijska pomoć za inovacije proizvoda ili usluga, inovacije poslovnog procesa, te inovacije u organizaciji i inovacije u marketingu.

Cilj Programa za unaprjeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća je jačanje poslovnih performansi mikro, malih i srednjih preduzeća kroz sufinansiranje korišćenja konsultantskih usluga u realizaciji inovativnih aktivnosti.

Prijavna dokumentacija za učešće u Programu, sa detaljnim informacijama o namjeni, uslovima i kriterijumima, procedurama sprovođenja Programa, može se preuzeti u Ministarstvu ekonomije kao i na njhovoj web adresi.

Ž.N.

Send this to a friend