Ekonomija

Zabilježen pad: Prosječna plata u maju iznosila 518 eura

Prosječna zarada (bruto) u maju ove godine u Crnoj Gori iznosila je 773 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 518 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Prema podacima MONSTAT-a prosječna (neto) zarada u maju u odnosu na april zabilježila je pad od 0,6 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u maju 2020. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od jedan odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april zabilježile rast od 0,1 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,7 odsto”, navode u MONSTAT-u.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u maju u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Građevinarstvo (4,3 odsto), Informisanje i komunikacije (4,3 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (četiri odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (četiri odsto), Snabdijevanje električnom energijom (3,4 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (2,4 odsto), Vađenje ruda i kamena (0,7 odsto), Obrazovanje (0,6 odsto).

Pad prosječne zarade  zabilježen je u sljedećim sektorima djelatnosti: Poslovanje sa nekretninama (15,5 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (12,3 odsto), Usluge smještaja i ishrane (5,7 odsto), Saobraćaj i skladištenje (5,6 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (3,8 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo (2,6 odsto), Prerađivačka industrija (2,2 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (2,2 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (2,2 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (1,1 odsto) i Državna uprava i odbrana (0,5 odsto).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PERA LOŽAČ
Gost
PERA LOŽAČ

Odakle vama ovolike plate, ništa ne proizvodi te, brodovi sve teze prolaze, tajkuna vise nema….. Jedino ako nije na dug pa dokle moze.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Ove cifre su sprdnja sa glavama

Bozidar
Gost
Bozidar

Jel to za dva mjeseca ako je može bit.

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Uzmeš jednu poslaničku platu i jednu iz Volija ili HDL a svejedno sabereš to i dobiješ 800e.
1400e +200e= 1600e :2 =800. Beeeeee!

Promjene,promje
Gost
Promjene,promje

Prosjecna zarada u crnu goru 773 eura, kakva bomba i kakva lazavina a toliki prosjek nije ni u sloveniju koja je mnogo bolja ekonomski od nas,a pola zaposljenih u crnu goru nema platu ni 250 eura mjesrcno, kako nas ova nasa vlast obmanjuje i laze ka sve ove 30 godina otkad su na vkast 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Aok
Gost
Aok

A ciji su oni audiji s i rs, bmw x5 i x6, mercedesi amg i sve one dzipine od kojih se gradom proci ne moze? U Parizu i Londonu se nimalo bolja kola ne voze, o cemu se radi zna li ko?

Bnjj
Gost
Bnjj

Bože kakva laž, ovo vrijeđa inteligenciju i zdrav razum. Pa oko 70%radnika ima manje od 400e i to uglavnom prijavljeni na minimalac.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Nema se za hleb. Sve lazu!

Milos
Gost
Milos

518 mozda u skupstinu

Marko
Gost
Marko

pad plata a potrosacka korpa, po kojoj je dovoljno 3.8 eura za cetvoroclanu porodicu za ribu za mjesec dana i po kojij je svaka stavka i tragicna i smijesna, je porasla a narod i dalje glup dijeli se i bije se za ove sa vlasti za ove iz opozicije i za ove iz crkve koji svi na gomilu zive bajno.… Više »

Send this to a friend