Ekonomija

Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma

Foto: RTCG

Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

„Mislim da je dobro razmišljati u pravcu prekomponovanja u zimski nordijski centar. Ta vrsta razvoja ima dobru perspektivu, jer je nordijsko skijanje jako popularno na globalnom nivou, a Žabljak ima odlične terene i nije potrebna velika količina snijega. Finansijska ulaganja su znatno manja u odnosu na alpsko skijanje“, rekla je Krgović Šarović u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Ona je podsjetila da je zimska sezona značajno kasnila u odnosu na projektovani datum početka, kao i da zbog nedostatka snijega nije bilo moguće organizovati glavne turističke aktivnosti.

„Drugi dio sezone je ispunio očekivanje, kako u broju posjeta, tako i mogućnošću stavljanja na raspolaganje svih turističkih kapaciteta. Prvi dio sezone je i tek kako važan, jer uključuje praznike, školski raspust, koji su dobra prilika za boravak na Žabljaku i tu se mnogo izgubilo. Izgubljeno je teško nadoknaditi, tako da ćemo na kraju kada sumiramo sve rezultate, imati sezonu koja se zasigurno neće moći upisati na listu uspješnih“, kazala je Krgović Šarović.

Glavni gosti tokom sezone bili iz Crne Gore, za kojom slijedi Srbija, pa su oni u ukupnoj strukturi činili 90 do 95 odsto turista. Ostali manji procenti bili su iz Hrvatske, Rusije i Ukrajine.

Krgović Šarović je saopštila da se Turistička organizacija ne bavi realizovanjem infrastrukturnih projekata, već da je to u nadležnost Opštine.

„Naš dio posla je promocija i upotpunjavanje već postojećih turističkih sadržaja određenim aktivnostima. U ovoj godini planiramo organizovanje niz događaja iz oblasti kulture, sporta i kongresnog turizma. Žabljak ima dosta infrastrukturnih problema. Zbog velikog pritiska gradnje, jako je važno rekonstruisati vodovodni sistem, koji će obezbjeđivati dovoljnu količinu vode, posebno u mjesecima kada je veliki pritisak turista“, rekla je Krgović Šarović.

Ona smatra da su potrebni veliki hoteli sa ozbiljnim smještajnim kapacitetom i dodatnim sadržajima i uslugama, kongresne sale, kao i prostor za organizovanje različitih dešavanja i zabava.

Krgović Šarović je podsjetila da je Opština osnivač Turističke organizacije, te da postoji saradnja, koja se uglavnom odnosi na kreiranje razvojne turističke politike, pripremanje godišnjih planova aktivnosti.

„Turistička organizacija nije budžetska jedinica Opštine, već raspolaže svojim ličnim budžetom i u skladu sa njim planira aktivnosti. Saradnja svake turističke organizacije sa opštinom je od izuzetnog značaja, posebno kada je u pitanju naplata turističke takse, članskog doprinosa i boravišne takse, koji su glavni izvori finansiranja“, objasnila je Krgović Šarović.

Kada su u pitanju predviđanja za ovu godinu, ona smatra da se može očekivati vrlo teška turistička godina.

„Prije svega u državi imamo jednu politički vrlo “klimavu” situaciju. Vrlo su česte kadrovske promjene, na lokalnom i nacionalnom nivou. Sva politička previranja utiču na svaku privrednu granu. Turizam je tu jako osjetljiv i sve te turbulencije će uticati na ozbiljan razvoj, kreiranje vizije i strategije daljeg razvoja“, rekla je Krgović Šarović.

Ona je kazala da se razvoj turizma na Žabljaku uglavnom bazira na otvorenim sadržajima i aktivnostima u prirodi, ali perspektiva mora biti u održivom turizmu po smjernicama UNESCO razvoja.

„Nacionalni park Durmitor ima tu veliku prednost, što je dio svjetske kulturne baštine. Ta činjenica donosi velike benefite, ukoliko se strateški kvalitetno iskoristi. Zato je jako važno u izradi dugoročnih akcionih planova uključiti sve bitne institucije sa lokalnog, nacionalnog nivoa, kao i UNESCO tim. Konkretno, Žabljak ima odlične resurse i potencijale za razvoj jedne zanimljive zelene destinacije, uz pažljivo planiranje i podizanje kvaliteta ponude“, navela je Krgović Šarović.

Ona je dodala da je, uz to, destinacijski menadžment jako važan, na nivou cijele države, jer turistički, Crna Gora je mala i zanimljiva destinacija. Nosioci destinacijskog menadžmenta ne mogu biti ni lokalne i Nacionalna turistička organizacija (NTO), već nezavisna biznis firma, čiji je jedini posao i zadatak razvoj destinacije.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
goran.jovanovic
Gost
goran.jovanovic

Morate novi narod nabaviti na Zabljak,ako ocete da se bavite turizmom.Napravili ste Budvu od Zabljaka.

Rješenje
Gost
Rješenje

Ukloniti sve rukovodioce i dati nekome ko voli Žabljak, i stavlja Žabljak ispred svog džepa. Sramota je od ovakvih mogućnosti iskoristiti – ovo!

Miro
Gost
Miro

Iskoristiće popovi

Bojana
Gost
Bojana

Zabljak treba da se bazira na ljetnju turisticku sezoni, jer je Zabljak najljepsi ljeti i SPAS !!! Vise sadrzaja za djecu treba

Jony
Gost
Jony

Je li se i jedan grad ovoliko reklamirao i je li zasluzio naslovne stranice ka Zabljak????
Ajte molim vas…

Laban
Gost
Laban

Žabljak mora naći popa koji će da okadi skijaške staze

Dekijev Buđelar
Gost
Dekijev Buđelar

Trebaju nam investitor na zabljak .

Bojana
Gost
Bojana

Pocerali litijasi

Konik
Gost
Konik

Ajde ne sprdajte se, oćete crkvu sekte da gradite u centar Žabljaka i pričate o turizmu.

boomerang
Gost
boomerang

prebacite zabljak na primorje

Mitar
Gost
Mitar

Bolje u Čačak.

Tehno
Gost
Tehno

Ulica konstantno pod ledom,na trotoarima ledeni nameti snijega, sa krovova vise ledenice! Naučite da se ponašate za početak, pa da onda pričamo o zimskoj sezoni!

Manda
Gost
Manda

Šta na nađe kad im je Duško Marković uzeo žičaru sa Savinog kuka i postavio je na njegov Žarski katun Mojkovac.

Jony
Gost
Jony

Jer je LITIJAŠI nisu šćeli
Vele zagađuje im žičara čistu okolinu

DraGan
Gost
DraGan

E čuš Žabljak i turizam! 🤣🤣🤣🤣

Kiko
Gost
Kiko

Neka vam Popovi pomognu, okade stazu itd

Beranac
Gost
Beranac

Aktivirajte skijalište Štuoc! To je rešenje za bolje zimske sezone.

deki
Gost
deki

ajde ne filozofirajte, naucite prvo kako ocistiti snijeg iz grada i ne stvarati brda u centru,zbog cega je poginula djevojka pod cistacem.Snijeg treba odvozitit a ne trpati i gomilati. Naucite ljude da budu vrijedniji da rade staze i puste sve zicare u pogon,jer samo pola radi. Svi skijasi otisli su u Kolasin.O zicarama da ne pricamo ,25 minuta do vrha… Više »

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Strategiju treba praviti na osnovu svojih potencijala. A da ne prodaju karata na kojima piše, skijališta Srbije!

Veselin
Gost
Veselin

A da za pocetak naucite da cistite snijeg sa krovova i ulica? Da ne ginu ljudi svake godine u 21.v!
Neradni narode!

Boris Popovic
Gost
Boris Popovic

Lokalna samouprava je krenula klerikalnim putem i kukanjem na proslo

Slavilo se uz pjesme o Kosovu u drugoj drzavi

Koma mozga
Gost
Koma mozga

Bolest u glavu na svaku vijest napisati “klerikalno”. Izjede vas mržnja.

Boris Popovic
Gost
Boris Popovic

Sprdas li se praviti u centar Zabljaka crkvu. Hoce li biti sljasteceg krova kao u Pluzine. Dio staze Savin kuk ogradjeno jer vlasnik parcele nije dobio naknadu. Na skijaliste rade neki momci sa kapama trobojkama. Trg uz glavnu ulicu bi da naprave i nazovu Vojvode Momcila. Kakva ideja, sprdnja. Mogli su podici spomenik i Jabucilu Zabljak je Crna Gora i… Više »

Svegami
Gost
Svegami

Iźede se kaze,,

deki
Gost
deki

evo ,to je izgleda vrh Zabljacana ,cast izuzetcima- srednji vijek -kakav crni turizam

kachawendy
Gost
kachawendy

ma samo osvestati žičaru..i to je to

Kazes
Gost
Kazes

A koja je vlast ovih 30 godina sistematski unistavala zabljak a razvijala kolasin ? Isti ti koji se kunu u crnu goru majku svoju svetu. Od zabljaka napravili prcvajz

Skijaš
Gost
Skijaš

Nijesu, druže, no vi sami. ,,Parkira” li vam državna vlast snijeg ispred pošte i na parking preko puta, umjesto da se odveze van grada? Pravi li vam državna vlast bedeme snijega pored puta do staze, da se ne mogu mimoići 2 auta? Brani li vam državna vlast da napravite dječja igrališta, pješačku zonu u centru, pokrenete gradnju van centra, popravite… Više »

Send this to a friend