Ekonomija U MAJU SPRIJEČEN UVOZ 54 TONE HRANE ZBOG PRISUSTVA PESTICIDA

Zabranjen uvoz 47 tona piletine zaražene salmonelom

Ilustracija

Zbog prisustva salmonele, tokom maja je veterinarska inspekcija zabranila uvoz 47 tona smrznute piletine, navodi se u mjesečnom izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

“Dvije pošiljke hrane životinjskog porijekla (zamrznuto pileće meso) u ukupnoj količini od 47.004 kg su vraćene ino isporučiocu, zbog neispunjavanja mikrobioloških kriterijuma za bezbjednost hrane (salmonela)”, piše u izvještaju.

UNIŠTENO VIŠE OD 22 TONE BANANA

Takođe, fitosanitarna inspekcija je u navedenom periodu spriječila stavljanje na tržište 76.842 kg proizvoda iz uvoza zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima. Od toga je 54.162 kg vraćeno zbog prisustva pesticida, dvije pošiljke paradajza u količini od 15.271 kg, dvije pošiljke jagoda u količini od 2.887 kg, tri pošiljke paprika u količini 12.004 kg, kao i jedna pošiljka pšeničnog brašna u količini od 24.000 kg.

Zbog neusaglašenosti sa propisima, uništena je pošiljka sadnog materijala ukrasnog bilja u količini od 24 kom, pošiljka drvenog materijala za pakovanje u količini od 21 kom i pošiljka banana u količini od 22.680 kg.

NAPISALI 1.210 EURA KAZNI

U unutrašnjoj kontroli u izvještajnom periodu izvršen je nadzor u 194 objekta.

“Prilikom kontrola utvrđeno je da subjekti u poslovanju hranom kao i lica koja vrše prodaju hrane na pijacama u visokom procentu postupaju u skladu sa zakonom propisanim zahtjevima i datim preporukama. Utvrđeno je da se objekti i oprema održavaju u čistom i funkcionalnom stanju i da su lica koja vrše prodaju u propisanoj radnoj i zaštitnoj odjeći. Međutim, utvrđen je i određeni broj nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepostojanje opreme za pranje ruku zaposlenih u neposrednoj blizini rukovanja hranom, nepravilno izloženu i označenu hranu, neodržavanje opreme u čistom i funkcionalnom stanju i slično”, ističe se u izvještaju.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli 27 upravnih mjera i radnji i to dva rješenje o zabrani rada lica; pet rješenja o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane; 16 ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme; jedno rješenja o zabrani rada objekata, tri novčane kazne od 1.210 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dada
Gost
Dada

U koje prodavnice je to.sto ne kazete . Uh.

Da ja.
Gost
Da ja.

Зашто нема података о поријеклу. Која држава, који произвођач, који увозник,……

Petrovic
Gost
Petrovic

Odlican posao za inspekciju mozete zamisliti sta bismo jeli mi I nasa dje a da sve ovo prodje!?

Kokot
Gost
Kokot

A koliko smo te piletine progutali?

Send this to a friend