Ekonomija Pismo pomorskih kapetana Markoviću

Zabrinjavajuće stanje u obrazovanju, obukama, sertifikaciji i zapošljavanju pomoraca

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore uputilo je pismo premijeru Dušku Markoviću povodom trenutnog stanja u sprovođenju i praćenju regulative i prakse koja se odnosi na crnogorske pomorce, ističući da je ono zabrinjavajuće. U pismu navode da su u Udruženju potpuno svjesni da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva od Vlade dobilo i preuzelo potrebne nadležnosti za praćenje i sprovođenje pomorske regulative, ali je, kako tvrde, alarmantno stanje u obrazovanju, obukama, sertifikaciji i zapošljavanju pomoraca.

“Svi naši pojedinačni i zajednički napori prethodnih godina, ka ostvarivanju sistemskih promjena nisu naišli na razumjevanje resornog Ministarstva”, navode u pismu iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore.

Istakli su i da se njihovo obraćanje isključivo vodi strukom i da je njihova zajednička namjera da postojeće neodrživo stanje, čim prije, zajednički sa Vladom promijene na bolje, a na dobrobit, prije svega, pomoraca kao i svih drugih učesnika u ovim procesima.

Primjedbe Udruženja pomorskih kapetana odnose se na neprepoznavanje specifičnosti pomorstva; neorganizovanost i nedovoljne stručne kapacitete Ministarstva; lošu koordinaciju Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kao glavnog nosioca obaveza, sa Ministarstvom obrazovanja, Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom vanjskih poslova; kašnjenje u donošenju i/ili djelimično propisivanje zakonske regulative koja se odnosi na poštovanje minimalnih međunarodnih standarda u pomorstvu; djelimično sprovođenje ili nepoštovanje postojeće zakonske regulative koja se odnosi na proces obrazovanja, obuka i zapošljavanja pomoraca.

Smatraju da je poslednji trenutak da se korijenito i radikalno pokrenu mjere kojima bi izmijenili vrlo nepovoljno stanje, čije se teške posljedice svakodnevno već osjećaju, a boje se da će konačno postati i nepopravljive.

Predlažu Markoviću da se u septembru organizuje okrugli sto na kojem bi, pored kabineta predsjednika Vlade i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, bili pozvani predstavnici obrazovanja, obuke i zapošljavanja pomoraca, pomorskih strukovnih organizacija i pomorskih kompanija. Tu bi se saopštili problemi, predložila i prihvatila najbolja rješenja.

“U slučaju Vaše spremnosti i zainteresovanosti za promjenama molimo Vas da odredite kompetentnu osobu koja bi Vas predstavljaja u organizacionom odboru okruglog stola, takođe odgovornu osobu iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva a koje bi tokom jula i avgusta, sa ostalim predstavnicima, radili na organizaciji skupa”, zaključuje u pismu Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore.

Send this to a friend