Ekonomija

Zaduženu turističku privredu spasile Vladine mjere

Turistička privreda koja ima kreditna zaduženja je Vladinim mjerama spašena, ocijenjeno je na današnjem sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića sa budvanskim privrednicima iz oblasti ugostiteljstva i turizma.

<<<Budva će ponovo biti prijestonica crnogorskog turizma<<<

Kako je saopšteno iz Vlade, hotelijeri, ugostitelji i predstavnici udruženja privatnih izdavalaca snažno su pozdravili mjere čiji je treći paket Vlada nedavno usvojila.

“Posebno su privrednici pozdravili reprogramiranje kredita kod poslovnih banaka i Investiciono-razvojnog fonda uz subvencionisanje kamate, te snižavanje stope PDV-a na sedam odsto”, naveli su u Vladi.

Predsjednik Vlade je kazao na kraju posjete Budvi da je jasno da su mnogi planovi sada uslovljeni krizom zbog pandemije koronavirusa, i da se to posebno odnosi na turističku destinaciju kakva je Budva.

“Vlada je sa svoje strane obezbijedila značajnu pomoć kroz tri paketa ekonomskih mjera, od kojih je ovaj posljednji bio fokusiran na turističku privredu: obezbijedili smo kratkoročnu sanacionu pomoć od preko 83 miliona eura, kao i dugoročne mjere od preko 131 milion eura. Po hitnom postupku Vlada je uputila Parlamentu i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, kojima je snižena stopa na sedam odsto u turizmu i ugostiteljstvu, sa važenjem do kraja avgusta naredne godine. Vjerujem da će sve te mjere ublažiti posljedice loše turističke sezone i da ćemo, što bi se reklo ‘na nogama’ dočekati narednu sezonu i očekivani povratak u normalne privredne tokove”, kazao je premijer.

Vlada i NKT nijesu uništili turističku sezonu

Marković je rekao da sa žaljenjem konstatuje da ovih dana mogu čuti i besmislene kritike da su Vlada i Nacionalno koordinaciono tijelo „uništili turističku sezonu“ jer nijesu širom otvorili granice.

“A na te optužbe ja odgovaram i ovoga puta: zdravlje naših građana je uvijek bilo naš prioritet, a Budvani neka se sami sjete ko je nedozvoljenim okupljanjima ispred zgrade Opštine doprinio da se koronavirus ponovo raširi baš pred početak turističke sezone”, kazao je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čegović
Gost
Čegović

Vlada i NKT su trebale da otvore granice, s tim da se traži serološki test. Na takav način bi se donekle sačuvalo zdravlje a donekle bi se spasio turizam. Ovako se nije sačuvalo ni jedno ni drugo.

Animus
Gost
Animus

Kod nas je sve zaduzeno, treba li narod da placa privatnike i njihove poslovne poduhvate? Svi na dug posluju, na knap…

Montemerdan
Gost
Montemerdan

Hahahahahahaha, bas dobra komedija

Send this to a friend