Ekonomija

Zahtjev Abazoviću da se odloži potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora

Dritan Abazović (Foto: Vlada Crne Gore)

Crnogorsko udruženje poslodavaca poslalo je zahtjev premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću da se odloži potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora.

Povodom zahtjeva od juče od strane oba sindikata da potpišete Opšti kolektivni ugovor, Crnogorsko udruženje poslodavaca Vas poziva da to ne učinite tj. da ne potpišete OKU jer za njegovo usaglašavanje nijesu bili ispunjeni elementarno potrebni preduslovi a tiču se: legalnog, legitimnog i transparentnog odvijanja procesa socijalnog dogovaranja. Uz to odredbe OKU (za koje znamo iz medija) predviđaju preveliko opterećenje za privredu”, navodi Crnogorsko udruženje poslodavaca.

Crnogorsko udruženje poslodavaca spori pravo Uniji poslodavaca da potpiše takav ugovor jer je njen legitimitet kao socijalnog partnera doveden u pitanje obzirom da su je napustile kompanije koje su u najvećem broju sada naši članovi i koje stvaraju 2,3 milijarde ili skoro 50 odsto BDP i imaju oko 21.000 zaposlenih.

“Unija poslodavacanije prijavila ministarstvu ovu promjenu u članstvu, sve ovo vrijeme, i ako je na to bila obavezna kako bi se sagledali efekti te promjene na njenu reprezentativnost. Pored svega ona 17 ( sedamanest ) godina nije dokazala reprezentativnost u skladu s važećim propisima”, ističe Crnogorsko udruženje poslodavaca.

Drugo, dodaju, proces dogovaranja je bio apsolutno netransparentan i vođen mimo saznanja najvećeg dijela privrede a kamo li njenog učešća.

“U prilog tome navodimo činjenicu da do dana današnjeg, udruženje (čije članstvo stvara skoro 50 odsto BDP), ili bilo ko od njegovih članica, nije vidjelo tekst ugovora, niti zna šta se u njemu nalazi. Osnovni smisao i potreba formiranja Socijalnog savjeta upravo je u socijalnoj inkluziji kako se ne bi, zbog konfliktne prirode socijalnog partnerstva, narušavala društvena kohezija. Ovdje je urađeno upravo suprotno. Iz procesa dogovaranja isključen je najveći dio onih na koje se OKU odnosi a i onako krhka socijalna kohezija je dodatno narušena. Ovaj put na štetu onih na čijem radu počiva razvoj – na privredi”, saopštilo je Crnogorsko udruženje poslodavaca.

Treće, navode, upadljiv je izostanak javne i stručne rasprave a radi se o nečemu što se popularno zove „Radnički Ustav“ i predstavlja najvažniji dokumenat kojim se regulišu pitanja zapošljavanja i ne samo ona.

Četvrto, ističu, dodatni razlog, najnovijeg datuma koji više nego jasno ilustruje kako se štiti interes poslodavaca jeste da neuporedivo povoljniji predlog OKU po poslodavce u Hrvatskoj – članici EU i zemlji sa mnogo jačom privredom od naše – nije prošao.

“Tamo ga je glatko odbacila Hrvatska udruga poslodavaca za neuporedivo manja ogrešenja o proceduru donošenja nego kod nas. ( Tamo je, primjera radi, povećanje naknade za rad nedjeljom iznosilo 50 odsto (i odbačeno je glatko) kao što je kod nas glatko prihvaćeno 80 odsto”, navodi Crnogorsko udruženje poslodavaca.

Podsjećaju da je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović javno je sugerisao zbog dijela privrede, posebno djelatnosti koje zahtijevaju neprekidan proces rada ( mediji naročito) da bi trebalo obaviti konsultacije oko ove odredbe u cilju sagledavanja “da li se i koliko ova odredba može negativno odraziti na njihovo poslovanje“.

“Logičan zaključak iz ovakvog stava je da bi to onda trebalo učiniti i za ostala preduzeća. Abazoviću, zbog svega rečenog pozivamo Vas da ne potpišete OKU već da ga ostavite Skupštini na produženje od još godinu dana kako bi potom u mirnoj atmosferi, bez žurbe, argumentovano i uz učešće svih zainteresovanih a naročito legalno zastupljenih reprezenata socijalnih partnera u Socijalnom savjetu, razmotrili sve aspekte ovog važnog dokumenta. U to ime pozivamo i crnogorske poslanike da izglasaju produženje OKU. Privreda nikako ne bi smjela imati ulogu objekta pregovaranja već subjekta kakva joj uloga i pripada”, poručuje Crnogorsko udruženje poslodavaca.

Send this to a friend