Ekonomija

Zahtjevi EU: Crna Gora mora povećati upise za visoko obrazovanje

Crna Gora mora da poveća upis za stručno i visoko obrazovanje koje odgovara potrebama tržišta rada, a zbog visoke nezaposlenosti mora se poboljšati pokrivenost i efikasnost aktivnih politika tržišta rada, ocijenjeno je na Ekonomskom dijalogu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije u Briselu.

Reformske mjere koje su dogovorene sa Crnom Gorom uključuju sprovođenje srednjeročne strategije fiskalne konsolidacije i smanjenje javne potrošnje na plate i penzije kao udio u BDP-u.

Crna Gora se takođe složila da izradi sveobuhvatni akcioni plan za širokopojasni internet, a nastaviće se i sa punim otvaranjem željezničkog tržišta.

Takođe, potrebno je i da se ojača makro-prudencijalna politika Centralne banke, kao i sa razvojem pravnog okvira koji je usklađen pravnom tekovinom EU za dodjelu koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Partneri sa Zapadnog Balkana i Turske su danas u Briselu usvojili su zaključke zasnovane na Programima ekonomskih reformi i dogovorili se da produbljuju ekonomske i socijalne reforme u cilju poboljšanja ekonomije i jačanja konkurentnosti i inkluzivnog rasta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kako
Gost
Kako

Jedino da nam đeca upišu drugi ili treći fakultet. Po jedan već imaju.

Il maestro
Gost
Il maestro

Nama treba samo da završavamo FTH, ostale stručne i visoko obrazovne institucije možemo da zatvorimo

Send this to a friend