Ekonomija

Zajedničkim aktivnostima u borbi protiv sive ekonomije

Važan aspekt saradnje privatnog i javnog sektora odnosi se na suzbijanje sive ekonomije, posebno kada su u pitanju strateški sektori, saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

“Povod za strateški pristup tom problemu je postojeće stanje u ovoj oblasti, koje negativno utiče na poslovanje onih koji redovno ispunjavaju svoje obaveze i svojim radom utiču na razvoj crnogorske ekonomije, ali i svi drugi negativni efekti koje ovaj problem izaziva”, navodi se u saopštenju MBA.

Sive ekonomije, kako su kazali, ima i u najrazvijenijim državama, ali je razlika u tome što je u njima taj procenat znatno niži.

“Naš cilj je smanjenje postojećeg procenta sive ekonomije koji je, aproksimativno, na nivou od oko 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, rekli su iz MBA.

Iz MBA su saopštili da je spriječavanje dovođenja u neravnopravan položaj onih koji legalno posluju, u odnosu na one koji izbjegavaju da svoj biznis učine legalnim, ne samo poslovna, već i moralna obaveza svih relevantnih subjekata.

“Upravo činjenica da smo mala država u kojoj se svi poznaju čini problem sive ekonomije većim, jer dobar dio građana izbjegava da nelegalno poslovanje prijavi i tako pomogne njegovom sankcionisanju, odnosno dovođenju sive ekonomije na nivo ekonomske podnošljivosti”, dodaje se u saopštenju.

U MBA smatraju da je sinergija države i njenih građana, kao i svih relevantnih subjekta, neophodna da bi se stvorili što kvalitetniji uslovi za život svih građana.

“Moramo shvatiti i prihvatiti činjenicu da nije potkazivač onaj koji prijavi nečije nedjelo, već da mu je to obaveza u cilju stvaranja što kvalitetnijeg ambijenta za život. S druge strane, obaveza države je da u kontinuitetu radi na rastu povjerenja građana u njene institucije, ako želimo postići neophodnu sinergiju i prave rezultate na tom planu”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend