Ekonomija

Zajedničkim naporima brže do IPARD podrške

Crnogoroski poljoprivredni proizvođači i prerađivači već dvije godine imaju mogućnost da koriste bespovratnu podršku za investicije kroz IPARD program koji se finansira iz EU sredstava pretpristupne pomoći i nacionalnog budžeta.

U razgovoru za CdM, v.d generalnog direktora Direktorata za plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Danka Perović ističe da realizacija investicija u okviru IPARD podrške predstavlja značajan podsticaj ubrzanom razvoju poljoprivrede i prerađivačkog sektora.

Govoreći na bazi dosadašnjeg iskustva o zahtjevnosti procedura ugovaranja i isplate podrške, kao i terenskih kontrola, shodno pravilima EU, Perović je pozvala poljoprivredne proizvođače da daju maksimalan doprinos tako što će se potruditi da prilikom apliciranja dostavljaju kompletnu dokumentaciju, kako bi se procesi ubrzali, a oni što prije dobili povraćaj sredstava.

“Poljoprivredni proizvođači dobijaju bespovratnu podršku od 60 do 70 odsto prihvatljivih investicija, što predstavlja izuzetno povoljnu šansu da na najbrži način unaprijede poljoprivrednu proizvodnju, prerađivačke pogone, dostignu standarde EU i postanu konkuretniji”, ističe Perović.

Ona je kazala da za IPARD podršku vlada izuzetno interesovanje naših poljoprivrednika, te da je u toku realizacija ugovorenih investicija iz prva dva javna poziva (jedan za primarnu proizvodnju, drugi za preradu), gdje su ugovorena 264 projekta ukupne vrijednosti investicija preko 28 miliona eura i vrijednosti podrške od oko 15 miliona eura koju će dobiti proizvođači.

“Do sada zahtjev za isplatu podrške, po realizovanoj investiciji, podnijelo je 65 korisnika, od kojih je 10 dobilo bespovratnu podršku u iznosu od 1,82 miliona eura. U narednom periodu očekujemo i dostavljanje novih zahtjeva za isplatu. S tim u vezi, službenici Ministarstva poljoprivrede intezivno rade na administrativnoj kontroli pristiglih zahtjeva, tako da u ovoj godini očekujemo isplatu podrške od oko 10 miliona eura”, kaže Perović.

Ona je podsjetila da je kroz treći po redu objavljeni poziv, a drugi za preradu stiglo 52 zahtjeva, vrijednosti investicija preko 38 miliona eura.

“U toku je administrativna kontrola i tih zahtjeva, u narednom periodu se očekuje i potpisivanje ugovora o podršci sa korisnicima koji ispune sve uslove. Tokom februara očekuje nas i novi javni poziv, još jedan za primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Ovako veliki broj poziva, podnosilaca zahtjeva, neophodnost provjere svakog na administrativnom i terenskom nivou, zahtijeva veliki rad, vrijeme i visok stepen odgovornosti i posvećenosti svih, kako službenika Ministarstva i ostalih institucija, tako i poljoprivrednih proizvođača i prerađivača tokom pripremanja potrebne dokumentacije. Dostavljanje nekompletne dokumentacije bio je i jedan od najvećih izazova u ovom procesu, a što u značajnom broju slučajeva usporava proces odobravanja zahtjeva za podršku”, kaže Perović.

Ona je pozvala proizvođače koji su aplicirali na aktuelne pozive ili namjeravaju da to urade na naredni, da šalju kompletnu neophodnu dokumentaciju kako se ne bi proces odobravanja podrške ili isplate odužio, zbog potrebe ponovnih kontrola koje zahtijevaju vrijeme.

“Recimo, jedan od preduslova za dobijanje podrške je i dokaz o ispunjavanju standarda u oblasti zaštite životne sredine, dobrobiti životinja, javnog zdravlja i zaštite i zdravlja na radu. Dešavalo se da korisnici podnesu zahtjev za isplatu sredstava, a da u dijelu ispunjavanja standarda nijesu u potpunosti ispunili obaveze, pa su ponovo morali biti kontrolisani na terenu. Takođe, korisnicima bih skrenula pažnju da prilikom realizacije investicije nabavka bude izvršena onako kako im je odobreno ugovorom. Bilo je situacija da nabavljena oprema nije u skladu sa odobrenom ugovorom, pa smo u tim slučajevima morali odbiti taj dio investicije“, kaže Perović.

Ona je istakla da se mora raditi u skladu sa pravilima javnih poziva i obavezama iz ugovora. Svako odstupanje, pa i najmanje, kako je kazala, produžava proceduru.

“Ovim putem još jednom apelujem na poljoprivredne proizvođače da se u cilju pravovremene i kvalitetne pripreme dokumentacije za sve savjete, konsultacije ili dodatnu obuku obrate zaposlenima u stručnim i savjetodavnim službama Ministarstva poljoprivrede. Iz tog razloga smo i skoro dva mjeseca prije najavili kada će biti objavljen naredni javni poziv za primarnu proizvodnju. Planira se da taj poziv bude objavljen krajem februara upravo iz razloga da bi poljoprivrednici imali dovoljno vremena, da zajedno sa nama, pripreme sve što im treba za uspješnu prijavu za podršku. Samo zajedničkim snagama možemo u potpunosti iskoristiti značajna sredstva bespovratne podrške koja su na raspolaganju”, poručila je Perović.

Send this to a friend