Ekonomija IZVRŠNI DIREKTOR MONTENEGRO BIZNIS ALIJANSE MILAN DRAGIĆ

Zakon o fiskalizaciji je nova biznis barijera

Ilustracija

Zakon o fiskalizaciji proizvoda i usluga predstavljaće novu biznis barijeru, a rok za početak njegove primjene je isuviše kratak i teško da će se sve pripremiti do 1. januara, kazao je za Dan izvršni direktor Montenegro biznis alijanse (MBA) Milan Dragić.

“Ovakvo rješenje je vrlo skupo za privredni sektor, a i za samu Poresku upravu (PU) uz veliko pitanje da li će se na predloženi način ostvariti očekivani efekti. Opšti zaključak privrede je da je u pitanju nova biznis barijera, primarno zbog dodatnih troškova koji se nameću privrednicima, naročito zbog uvođenja elektronske fiskalizacije kompanijama koje posluju isključivo žiralno. Rekli bismo da realno brine to koliko će predloženo rješenje uticati na smanjenje sive ekonomije s obzirom na to da oni koji su i do sada bili van sistema, nesmetano ostaju van domašaja poreske administracije”, istakao je Dragić.

Koje negativne efekte no poslodavce može imati Zakon o fiskalizaciji?

Dragić: Donošenjem ovog zakona stavlja se van snage Uredba o poreskoj registar kasi koja nudi dovoljno prostora za uvođenje izmjena koje bi mogle doprinijeti značajnom unapređenju evidentiranja prometa i smanjenju sive ekonomije u maloprodajnom prometu. Ovakav pristup bi u potpunosti zadovoljio potrebe Poreske uprave, smanjio mogućnost izbjegavanja neevidentiranja prometa i zadržao posao svim zaposlenim u kompanijama čija je djelatnost distribucija i servisiranje poreskih registar kasa.

Dalje, primjena novog modela fiskalizacije podrazumijeva znatne troškove za sve kompanije čije poslovanje obuhvata bezgotovinsko plaćanje, odnosno žiralna p laćanja. Ovi poreski obveznici bi morali da investiraju u nove ili unapređenje postojećih PC uređaja, uvođenje interneta na svakom prodajnom mjestu i sve drugo što prati predložene promjene ovog tipa. Takođe će biti izloženi dodatnim troškovima i privre dna društva i preduzetnici koji posluju sa gotovinom zbog investiranja u novu opremu ili adaptiranja postojećih aparata. Zbog svega navedenog predlog MBA je i bio vezan za postavljanje GPRS sistema komunikacije sa Poreskom upravom.

Šta će poslodavci morati da urade kako bi bi li spremni za ovaj zakon od 1. januara?

Dragić: Poslodavci će morati da kupuju nove uređaje ili da se prilagođavaju postojećim potrebama, a takođe će morati i da obave edukaciju zaposlenih tamo gdje je neophodno. Sve to iziskuje i vrijeme i povećanje troškova. Tu nema nikakve dileme. MBA i njeni članovi apsolutno podržavaju sve napore Ministarstva finansija i Poreske uprave na uvođenju poreske discipline i smanjenju sive ekonomije. Smatramo to preduslovom za smanjenje fiskalnog opterećenja za što se zalažemo, kako bi crnogorski poslovni ambijent bio konkurentniji i atraktivniji za privlačenje investicija, kako domaćih, tako i stranih. U tom smislu, smatrali smo svojom obavezom da ukažemo na problematičnost ovakvog rješenja i predložili alternativu za koju vjerujemo da bi odgovorila ciljevima neophodne modernizacije Poreske uprave.

Da li se Crna Gora može spremiti do 1. januara za primjenu ovog zakona?

Dragić: Oko roka vezanog za primjenu ovog zakona nemamo dilemu. Rok je isuviše kratak da bi se ispoštovale sve obaveze koje se nameću poslodavcima, ali i Poreskoj upravi, no pitanju primjene ovog zakona. Vjerujemo da je i pred lagačima sve jasni je da je isuviše kratak rok s obzirom na sve tehničke i druge detalje koje treba pripremiti i ispuniti da bi se ovaj zakon mogao na kvalitetan način sprovoditi počevši od 1.1.2020. godine.

Kakva su iskustva zemalja regiona u vezi sa ovim zakonom?

Dragić: Pozitivno iskustvo Slovenije i Hrvatske nije adekvatno poređenje iz više razloga. Poznato je da sistem uvođenja onlajn fiskalizacije u Hrvatskoj nije zaustavio sivu ekonomiju, već se i dalje u toku turističke sezone izbjegava izdavanje fiskalnih računa. Tačno je da je uvođenje onlajn fiskalizacije povećalo evidentiranje PDV-a za preko sedam odsto. Međutim, pospije prve godine od uvođenja fiskalizacije u Hrvatskoj bilježi se konstantan pad evidentiranja PDV-a. Ovo upućuje na zaključak da su se poreski obveznici koji izbjegavaju evidentiranje PDV-a prilagodili novom sistemu i pronašli načine da zaobiđu evidentiranje istog. Sve u svemu, u MBA ostajemo pri uvjerenju da bi bilo mnogo efikasnije prihvatiti model koji smo predložili u interesu svih subjekata kojih se tiče ova problematika

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gusar
Gost
gusar

Mislim da je pravo resenje da nam uvedu WIFI kamere iznad svake kase pa da nas prate 24 h na dan. Ovo je ludnica, svaki dan po dva do tri inspektora ti udju u radnju , kontrolisu, i sta sad , nije dovoljno, zato KAMERE koje ce pratiti Poreska Uprava. Ovo je neizdrzljivo . Male radnje ce se sve pozatvarat.… Više »

Prcko
Gost
Prcko

A što ne ukrotite ove koji su na crnom tržištu? Samo pritiskate nas koji poslujemo regularno, sve su nam veći nameti, a njima sve veći profit. O čemu se radi!?

Mrgud
Gost
Mrgud

Najbolje da na gradjane prebacimo troskove. Ako im ne odgovara neka gase firmu.

Duka
Gost
Duka

MNE banana republic – ja i dalje ne shvatam da u eri smart telefona i interneta koji je maltene dostupan svima, mladi i dalje rade u CG gdje ih poslodavci gaze i ne poštuju za 350€. Konobari i šankeri izlaze na kruz na brodovima do 4000$ mjesečno gdje je fiksna plata ne manja od 1800$ plus može da se obidje… Više »

Miki
Gost
Miki

Ovo ce tek biti haos

Boris
Gost
Boris

Nema toliko brodova i kruzera koliko ima i mladih i starih radnika i konobara , kuvara , peraca i svih ostalih zanimanja. Nekome se posreći ali se većina muci .

Sova
Gost
Sova

Da smo jedina država koja tako živi, razumio bih pisanje i složio bih se sa tobom. Nažalost, velika većina stanovnika Zemlje ne živi bolje od nas. Treba se zalagati za bolji život, ali ne treba tako negativno doživljavati svoje stanje. Priče o golgoti našeg naroda su malo preuveličane. Nije katastrofalno stanje u CG. Ja bih ga opisao kao loše uz… Više »

Send this to a friend