Ekonomija

Zakonom o afiskalizaciji jačati fiskalnu disciplinu i suzbijati nelojalnu konkurenciju

Jedna od najvažnijih aktivnosti Vlade u narednom periodu biće jačanje fiskalne discipline i suzbijanje sive ekonomija te  je sa tom namjerom osmišljen Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

On je kazao da će se Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga  unaprijediti kontrola transakcija koja će dovesti do smanjivanja neformalne ekonomije, postepeno smanjivanje poreske administracije i stvaranje uslova za efikasno upravljanje poreskim kontrolama i postupcima prinudne naplate korišćenjem jasnih podataka o poslovanju poreskih obveznika.

“Novim zakonom se predlaže zamjena postojećeg sistema i uvođenje softverskog rješenja kako bi se obezbijedio zadovoljavajući model fiskalizacije koji omogućava ekonomičan i efikasan inspekcijski nadzor. Sistem se zasniva na elektronskom prenosu podataka o ostvarenom prometu i obuhvata sve vrste prometa bez obzira na način plaćanja”, rekao je Radunović.

On je podsjetio da se projekat “Reforma poreske administracije” sprovodi u saradnji sa Svjetskom bankom i da se teži sigurnijem i stabilnijem informacionom sistemu Poreske uprave koji će biti u mogućnosti da prihvata veliki broj dostavljenih računa u toku jednog dana i imati brz protok informacija.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša je istakao da će se uvođenjem novog sistema elektronske fiskalizacije napraviti iskorak u dijelu povećanja prihoda i ekonomičnije i efikasnije će se koristiti kontrolni resursi te da će se zajedničkim radom poboljšati perfomanse Poreske uprave.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegrin
Gost
Montenegrin

Apsolutno sam za fiskalnu disciplinu !!! Alu?!?! Pogledajte iskustvo Hrvatske,sa PDV-om od 25% unistili su ugostiteljsku ponudu!!

Enigma
Gost
Enigma

Doslo vrijeme da se izmiruju obaveze prema Državi,bolno ali Poreska uvodi reda!!! Ako voliš Državu ne podkradaj je …udri Mugoša kuća ti ga daje !!!!

Send this to a friend