Ekonomija

Zakonskim izmjenama uštedjeće 2,8 miliona eura

Ilustracija

Crnogorski parlament usvojio je danas izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim se obezbjeđuje, prema fiskalnim procjenama, ušteda oko 2,8 miliona eura.

Izmjenama Zakona, kako je obrazloženo, stvaraju se uslovi za njegovu uskladenosti sa planiranim sredstvima predloženog Zakona o budžetu za 2017. godinu.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji je Skupština Crne Gore usvojila 31. decembra prošle godine propisano je smanjenje izdataka po osnovu dodataka na osnovnu zaradu, u dijelu koji se odnosi na dodatak po osnovu godina radnog staza (minuli rad).

“To znači da se zarada po ovom osnovu ne bi uvećavala u periodu od 31. marta 2017. do 31. decembra 2018. godine, za godine radnog staža ostvarene u 2017. i 2018. godini”, kaže se u obrazloženju.

Podsjeća se da su sindikati inicirali pregovore koji bi imali za rezultat izmjenu navedene odredbe u cilju zadržavanja minulog rada zaposlenog, uz preporuku da se predloži norma koja će za rezultat imati uštedu sredstava predložen Sanacionim planom, i planiranim sredstvima Zakonom o budžetu za 2017. godinu.

“Imajući u vidu započeti socijalini dijalog sa predstavnicima sindikata predložene su izmjene norme u cilju smanjenja zarade zaposlenom za jedan odsto, čiji koeficijent prelazi 4,10. Uslov je da se umanjena sredstva vrate zaposlenom u 2019. i 2020. godini”, kaže se u obrazloženju.

Fiskalna procjena je da će se na predloženi način obezbjediti ušteda od oko 2,8 miliona eura, kako je bilo planirano, za uštedu sredstava po osnovu neisplaćivanja zarade uvećane po osnovu minulog rada, nakon čega će biti potrebno obezbijediti dodatna sredstva za uvećanje sredstava bruto zarada po ovom osnovu u 2019 i 2020. godini.

Send this to a friend