Ekonomija

Zakup obale Lepetani-Kamenari: Minimalna cijena 230 hiljada eura godišnje

Posljednjeg dana ove godine ističe ugovor o dugoročnom korišćenju obale u zahvatu pristaništa za trajekt u Kamenarima i Lepetanima, koje je JP Morsko dobro potpisalo 2004. godine sa AD Pomorski saobraćaj, prenodi Radio Jadran.

Vlada je na posljednjoj sjednici dala saglasnost na zaključak UO JPMD za utvrđivanje visine godišnje naknade za korišćenje pristaništa u Kamenarima i Lepetanima radi trajektnog prevoza i ocjenu faktora koji utiču na početnu cijenu. Morsko dobro je dobilo saglasnost i da objavi javni poziv za zakup morskog dobra u Lepetanima i Kamenarima, sa obavezom izgradnje novog pristaništa u Kamenarima.

Minimalna cijena godišnjeg zakupa/naknade za korišćenje morskog dobra sastoji se iz fiksnog dijela-230 hiljada eura i varijabilnog koji iznosi dva odsto od ukupnog prihoda od prodatih karata za prevoz trajektom.

Zakupac je dužan da svakog mjeseca uz uplatu varijabilnog dijela zakupnine/naknade dostavi izvještaj o prihodu po osnovu prodatih karata za protekli mjesec.

Zakup/korišćenje djelova morskog dobra u opštini Tivat odnosi se na izgrađenu operativnu obalu sa trajektnim pristaništima i pristupnim saobraćajnicama u Lepetanima u dužini od 120 m, površine 4.011 m². Sa hercegnovske strane poziv se odnosi na izgrađenu operativnu obalu sa trajektnim pristaništima i pristupnim saobraćajnicama u Kamenarima, u dužini od 245 m, površine 3.959 m².

Obalu sa infrastrukturnom Morsko dobro daje u zakup/korišćenje radi obavljanja djelatnosti trajektnog prevoza na relaciji Lepetani – Kamenari, uz obavezu redovnog održavanja obale u skladu sa propisima. Daje se u zakup na maksimalno 15 godina (5+10 godina ), ukoliko korisnik u periodu od 3+2 godine realizuje investicioni program.

Rok sanacije postojeće obalne infrastrukture, uključujući rampe za zaštitu zidova na pristaništima, je najviše tri godine od dana zaključenja ugovora, kao i da nakon toga u roku od dvije godine zakupac/korinisk izgradi novo pristanište u Kamenarima.

Plansko rješenje lokacije određeno je Prostornim planom posebne namjene za obalno područje, kojim se zadržavaju postojeća trajektna pristaništa u Lepetanima i Kamenarima, do konačne realizacije prelaza preko Boke, nakon čega će se ispitati njihova potreba zadržavanja sa aspekta ekonomičnosti.

Na tenderu mogu učestvovati isključivo ponuđači koji otkupe tendersku dokumentaciju.

Dosadašnjim ugovorom Morskog dobra  sa AD Pomorski saobraćaj, koji ističe 31. decembra, pored ostalog, definisano je da je korisnik dužan da za korišćenje morskog dobra plaća mjesečnu naknadu u iznosu od četiri odsto od ukupnog mjesečnog prihoda od prodatih karata za prevoz trajektom. Po tom osnovu MD je od 2004. godine prihodovalo oko 2 i po miliona eura, dok je saglasno Zakonu o finansiranju lokalne samouprave 50 odsto prihoda pripalo opštini Herceg Novi, oko pola miliona eura.

“Pomorski saobraćaj” je do 2004. godine bio u većinskom vlasništvu države, odnosno Fonda PIO, a onda je prodat na berzi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vlado19784
Gost
Vlado19784

Samo polako cemu zurba,most je u planu i za njega se sigurno radi plan. Radovi ce poceti sigurno kada se zavrsi lustica bay,vjetrenjace na Mozuru i auto put Bar- Boljare. Jer glavni izvodjac ima pune ruke posla ne moze postici.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

kakva izgradnja zar necete da pravite most i ugasite ove praistorijske rage koje zagadjuju vodu prave buku ….svi znamo da su ove firme vlasnistvo djukanovica .sramota

Godra
Gost
Godra

Što fali…bolje dat Banu nego Stanku npr ili Banju Ercegoviću iz Kamenarskog HDZ

Zzzz
Gost
Zzzz

Odličan način da se pare iz Boke izvuku za Podgoricu. Izmisliš “Morsko dobro” i muzeš ovce koje te glasaju.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ovo je samo osoba bez mozga mogla prodat privatniku, a takođe i elektroprivredu i telekom, pa i brodogradilište i još štošta. Sve za obećanja da ćemo u EU, a oćemo na kukovo ljeto.

Malaparte
Gost
Malaparte

Ko je zaboga osoba bez mozga pojasni nam.Vjerovatno ga glasas 30 zadnjih godina.

Jovanka
Gost
Jovanka

Uf ovo treba drzat, ovo su ciste pare…Ili makar kum gazdin da se bude…

Ćotek
Gost
Ćotek

Gazda je šefov brat 😍😍😙😻

Send this to a friend