Ekonomija

Zakupac Aerodroma znaće se do kraja 2018.

Foto: CdM

Vlada Crne Gore će do kraja decembra izabrati koncesionara koji će u narednih 25 do 30 godina upravljati aerodromima u Podgorici i Tivtu, dok će ugovor o koncesiji početi da važi u junu 2019. godine, navodi se u predlogu koncesionog akta koji je od juče na javnoj raspravi.

<<<Vlada će ponuditi koncesije na aerodrome od 25 do 30 godina<<<

Koncesionar će, za predujam od 100 miliona eura i koncesionu naknadu, preuzeti cjelokupne aktivnosti civilnog vazduhoplovstva na oba aerodroma, a biće dužan i da izradi studiju procjene razvoja vazdušnih luka u Beranama i Ulcinju.

“Na osnovu finansijske analize Aerodroma, izvodljivo je da se zahtijeva plaćanje fiksne naknade koja se plaća unaprijed, plative na finansijskom zatvaranju, kako bi se uspostavilo plaćanje koncesione naknade. Ovo bi omogućilo Vladi Crne Gore da unaprijed unovči jedan dio vrijednosti koncesije. Finansijska analiza pokazuje da je naknada, koja bi se plaćala unaprijed u iznosu od 50 do 100 miliona eura, razumna suma, uzimajući u obzir veličinu kapitalne investicije (oko 120 miliona eura) koju će koncesionar finansirati unaprijed, i rizike povezane sa prognozama turističkog saobraćaja. Pretpostavljajući predujam od 100 miliona, predviđa se da će Vlada Crne Gore dobiti znatan dio godišnjih bruto prihoda ostvarenih od koncesionara”, ističe se u dokumentu Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Koncesionu naknadu će činiti predujam i periodična naknada čiji će iznos zavisiti od bruto prihoda zakupca. Dodaje se da trajanje koncesije može da se produži istekom prvobitnog trajanja ugovora, za pet godina, u skladu sa primjenjivim zakonima, ukoliko je inicijalno utvrđen na period od 25 godina.

U zakup će biti dato ukupno 2,52 miliona kvadrata zemljišta u Podgorici i 544.601 kvadratni metar u Tivtu, a prethodno će Ministarstvo morati da stekne puno pravo svojine na svim lokacijama, bez ikakvih tereta i sudskih postupaka. Koncesionar će tokom prve četiri godine morati da proširi kapacitete aerodroma u Podgorici i Tivtu i poštuje crnogorske i ICAO standarde (smanji nesaglasnosti u izdavanju sertifikata). Obaveze koncesionara biće zasnovane na učinku.

Vlada će, kako se ukazuje, osloboditi koncesionara rizika neplaćanja ugovorenih obaveza Montenegro Airlinesa i obezbijediti mu “određene mehanizme umanjenja i oslobođenja” u tom slučaju. Na teret Vlade biće i sticanje zemljišta na kojem će se graditi novi kapaciteti aerodroma, kao i iseljavanje mještana. Koncesionar će biti dužan da poštuje zakone i IFC standarde učinka, biće odgovoran za obezbjeđivanje finansiranja projekta, a preuzeće i rizik stvarnog protoka putnika. Snosiće troškove povezane sa radom i održavanjem aerodroma.

<<<Ko će gazdovati crnogorskim aerodromima?<<<

Odgovornost će biti podijeljena u slučaju planiranja odlaganja, više sile, prijevremenog raskida ugovora i promjene zakona. Koncesija ne uključuje kontrolu letenja, te carinsku i pasošku kontrolu.

Socijaldemokrate (SD) podržavaju dalju valorizaciju aerodroma Crne Gore, ali ne i rasprodaju jednog od najvažnijih privrednih subjekta u našoj državi, saopšteno je juče iz partije Ivana Brajovića.

<<<SD pita Nurkovića: Kako je rasprava o aerodromima usred odmora transparentna?<<<

SD je ranije zaprijetila da će izaći iz vladajuće koalicije ukoliko aerodromi budu privatizovani.

<<<Nerealno da će SD zbog aerodroma izaći iz vlasti<<<

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dulje auspuh
Gost
Dulje auspuh

I do sada su poznati “koncesionari”, “investitori”, “biznismeni” ulagali u Crnu Goru. Evo samo je Dulje Atlas po ugovoru trebao da investira u bolnicu Meljine 119 miliona €, Brković oko milijarde, Crna Gora je pametno iskoristila te pare i ova dvojica bi trebalo da se dogovore ko će nas usrećiti!

Aco
Gost
Aco

Ovo ce da naidje na veliku osudu javnosti , tesko ce i proci . Nekome se namjestaju dobree pare , pitanje je kojem privatniku ? Jer prica da najprofitabilnija drzavna firma treba da se valorizuje ne pije vodu

Stari
Gost
Stari

Mjesto da misle kako da ponovo radi Jadran Perast,Obod,Rivijera Kotor jer moglibi oni i dalje samo prodaju.Cudo nevidjeno.

duduk efendija
Gost
duduk efendija

Zakupac se već zna. Ustvari zna taj zakupac i ovi što mu nude aerodrome na prodaju.

smiješno
Gost
smiješno

Je li moguće da oni planiraju da daju pod zakup Aerodrome CG koju su najprofitabilnija firma u Cg, a da će za Montenegro Airlines koji se raspada da oni plaćaju dugove koncesionaru? Đe je tu logika? Pritom što Aerodromi sami mogu da se valorizuju iz sopstvenih resursa. Smiješno.

Moje ime
Gost
Moje ime

Blago nama s njima!

Alora
Gost
Alora

Kolika nemoc Vlade da se izbavi za dugovima kad daju u zakup najjace preduzece u Drzavi

Stari
Gost
Stari

Kanta je busna prijatelju i to na vise mjesta

Luka
Gost
Luka

Lako je Bosnjaku da prodaje i daje u zakup sve u CG , briga ga za nasu Drzavu nije to patriota on je ipak Bosnjak

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Dajte i Vladu na koncesiju nekoj drugoj jacoj zemlji na nekih 50 godina jer nemate pojma

Staxe
Gost
Staxe

SD i IB,glasnite se,jeste li živi?

Cvrc
Gost
Cvrc

Brzo li ga nadjoste….

Pajo
Gost
Pajo

Samo me interesuje da li ce nas SD obradovat makar jednom i izaci iz vlasti???

Duplo dno dnaSD
Gost
Duplo dno dnaSD

Ne moraš da misliš, oni bi i oca i majku, i ženu i djecu, da ne pričam za rodbinu prodali za gram vlasti!

Bobi
Gost
Bobi

Kada će doći taj dan da SD ne bude u situaciji da masovno partijski zaposšljava na aerodromima i da ih suturiše?

Mirza
Gost
Mirza

Konacno,da se dovedu aerodromi u red Benefiti ce biti mnogostruki,da se do tancina razrade pojedinosti A SD?!Razumiju oni ovaj potez odlicno.Tvrde pazar.

eeee
Gost
eeee

Ima li jos nesto da valja u CG a da ga nisu prodali ili unistili???????????

Ceca
Gost
Ceca

Davali su i do sad imovinu pod koncesiju a sad prvi put i zaposlene nicim zasticene. Procitah i ne mogu da vjerujem. Tako bi i sve nas gradjane prodali da mogu.
Ovo je posao za Katnica.

Darlington
Gost
Darlington

Da vidimo sad doslednost SD promeni mišljenja kao i uvek.

Send this to a friend