Ekonomija

Zaplijenjeno skoro 64 kilograma meda i 22 litra maslinovog ulja

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede su tokom jučerašnje kontrole u privremenim objektima gdje se nude domaći proizvodi zaplijenili  63,5 kilograma meda i 21,8 litara maslinovog ulja.

Kako se ističe u saopštenju, oduzeti med nije imao dokaz o porijeklu i nije bio označen na propisani način.

“Dodatno med je bio izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti što ga čini nekvalitetnim i nebezbjednim. Za dio količina maslinovog ulja prodavci su posjedovali dokaz da su ga kupili u registrovanim prodavnicama kao ulje od komine, a prodavali ga kao domaće visoko kvalitetno maslinovo ulje, nakon što su uklanjali originalne deklaracije. Time su potrošače dovodili u zabludu”, navode iz resora.

Podsjećanja radi, početkom sedmice, tokom prva dva dana od pokretanja organizovane akcije kontrole tržišta, zaplijenjeno je 308 kilograma meda, kao i 57 litara maslinovog ulja.

Akcija je pokrenuta u cilju zaštite zdravlja potrošača i zaštite potrošača od dovođenja u zabludu, kao i zaštite brenda crnogorskog meda.

Za potrebe identifikovanja kvalitativnog sadržaja meda i ulja koje je isključeno iz prometa, a radi utvrđivanja stepena opasnosti po bezbjednost potrošača, Uprava je uzorke dostavila referentnim laboratorijama na analizu.

“Upozoravamo prodavce da stavljanje na tržište hrane koja nije bezbjedna i kojom se može dovesti do opasnosti ugrožavanja zdravlja potrošača nosi krivičnu odgovornost. Istovremeno, apelujemo na potrošače da vode računa o tome gdje i kod koga kupuju hranu. Da ne kupuju med i maslinovo ulje koje nije označeno na način da daje informaciju o registraciji pčelara, odnosno proizvođaču maslinovog ulja, kontakt telefon proizvođača i broj kontrolnog pregleda. Takođe, da ne kupuju ove proizvode ako se ne čuvaju na propisani način, da nijesu direktno izloženi sunčevoj svjetlosti i visokim temperaturama, jer se time ugrožava kvalitet i bezbjednost ovih proizvoda”, apeluju iz Ministarstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Comi
Gost
Comi

Chus zaplijenili med i ulje sram vas bilo!!! Sto ne zaplijenite imovinu ovima iz VLADE!!

DjaoLJe
Gost
DjaoLJe

Prosetajte se malo kroz nas diskont i Laković poštovana inspekcijo…

Mesar muckey
Gost
Mesar muckey

Bravo lopovi

Kenan H
Gost
Kenan H

Bravi bravi!

Oxygen1
Gost
Oxygen1

Hapsite krimose iz dps-a,šta ste se okomili na poštenu sirotinju koja preživljava i skoluje djecu prodajući med,ulje i šumske jagode.I sad smo mi kao pravna drzava?

Send this to a friend