Ekonomija

Zaposleni MA Todoroviću: Nijesmo sigurni da ste proveli jedan dan unutar operatora vazduhoplova, kako biste sagledali kompleksnost jedne operacije

Montenegro Airlines

Zaposleni u Montenegro Airlines-u poručili su da su se našli u čudu nakon intervjua za Novu M izvršnog direktora ToMontenegro-a Predraga Todorovića, navodeći da njegov stav, ili kako kažu nagađanja, ne doživljavaju kao njegov lični, već kao stav svih onih koji stoje iza ovoga, kako je Todorović rekao, projekta.

“Do ljetnje sezone brojimo nedjelje, a ne mjesece, a Todorović nas „opušta“ kako sve ide po planu, te kako je siguran da će otpočeti sa saobraćajem prije ljetnje sezone. U potpunosti razumijemo Todorovićevo neiskustvo, ali i pored neiskustva neprihvatljivo je da nam Todorović kaže da će saobraćaj otpočeti maltene sjutra, ali da još uvijek ne zna gdje”, navode u reagovanju zaposlenih koje potpisuju Valeri Đekić, Miljan Perović i Srđan Habić.

S obzirom na to da se poziva na najkvalitetniji kadar koji se angažuje za novu kompaniju, dodaju, u najmanju ruku taj kvalitet mu je trebao dati „breefing“ prije intervjua, kako ne bi ostavljao utisak totalno neznavene osobe, koja rukovodi projektom vrijednim nekoliko desetina miliona eura.

“Ono što najviše vrijeđa nas koji se vazduhoplovstvom bavimo čitav svoj radni vijek, je da nam Todorović objašnjava kako je stvaranje kompanije izuzetno težak i zahtjevan proces.  Gospodine Todoroviću, mi smo kompaniju stvarali prije 27 godina, i ne samo jednu nego četiri, te apsolutno dobro poznajemo kompleksnost procesa. Nijesmo sigurni da ste proveli niti jedan radni dan unutar operatora vazduhoplova, kako biste mogli da sagledate kompleksnost samo jedne operacije, a da ne govorimo o stvaranju kompanije”, navode zaposleni u MA.

Dodaju da dalje u svom izlaganju Todorović navodi određene penale koje bi država platila u slučaju da je vlasnik preuzeo dva vazduhoplova, te vrlo nemušto barata sa ciframa koje se kreću u intervalu od pet miliona eura odstupanja.

“U svojim tvrdnjama o uštedama koje je napravio za državni budžet, nije baš najjasnije je li ušteda 20 ili 45 miliona, a sudeći po
dokumentu na koji se poziva, uštede nije ni bilo.  Naime, Todorović je naveo da je na osnovu Ugovora o zakupu GECAS mogao da ispostavi fakturu na iznos od 40 ili 45 miliona državi”, ističu u saopštenju.

Ugovor o zakupu vazduhoplova nije potpisala država već Montenegro Airlines, dodaju, a kao izvršni direktor ToMontenegra d.o.o Todorović bi morao da zna da iz Ugovora između GECAS i MA proističe dužničko povjerilački odnos samo ova dva subjekta, te da MA odgovara isključivo svojom imovinom, a Vlada kao osnivač maksimalno do visine osnovnog kapitala.

“Stoga, ukoliko ne postoje posebne garancije koje je Vlada dala po pitanju plaćanja obaveza MA iz budžeta, a koje ni do danas nijesu
objelodanjene, nameće se pitanje da li je uopšte sklopljena dobra trgovina, a od ušteda u tom slučaju nije bilo ništa. Po pitanju slotova, Todorović djeluje prilično relaksiran”, ističu oni.

Kako navode, vjerovatno nije uzeo u obzir da je MA imao istorijske slotove koji su na aerodromima evropskih metropola bili u idealnim vremenima za polijetanje i slijetanje, te zasigurno takvi slotovi neće čekati ToMontenegro.

“Sa druge strane oslanjanje na aerodrome koji nijesu slot koordinisani, možemo reći da se radi o aerodromima za kojima nema potražnje i ni najmanje nijesu atraktivni. Preporučujemo Todoroviću da konsultuje regulativu, gdje će naći da koordinacija slotova dolazi sa brojem slijetanja/polijetanja. Svi aerodromi na koje je slijetao MA su slot koordinisani”, navode u reagovanju.

Ističu da apsolutno podržavaju Todorovića u namjeri da vrši ekonomski opravdan saobraćaj, međutim zbunjuje činjenica da se izvršni direktor ToMNE-a poziva na isto pri čemu još uvijek ne zna prema kojim destinacijama će uopšte obavljati saobraćaj, a daleko
od toga da ima spreman biznis plan koji ukazuje da je saobraćaj ekonomski opravdan.

U ovom trenutku, prema Crnoj Gori je već otvoren novi saobraćaj iz Luksemburga, Lufthansa je najavila 14 nedjeljnih rotacija (do sada nije uopšte letjela prema Crnoj Gori, osim par simboličnih letova), najavljen je saobraćaj iz Ciriha, a Air Serbia je za prodaju već najavila 30 nedjeljnih rotacija samo prema TIV.

“Za sve navedene letove, i mnoge druge prodaja sjedišta je davno otvorena. Naše pitanje je kako Todorović uopšte misli da izađe na kraj sa ovakvom konkurencijom, sudeći po njegovoj izjavi da ToMNE neće otpočeti sa prodajom karata još za nekoliko nedjelja”, zaključuju se reagovanju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoki
Gost
Zoki

Kad ste toliki eksperti što napraviste ovoliki minus koji bi mi građani morali iz naših džepova da platimo!
Jedina ispravna odluka je bila da vas ugase još prije 10 godina a ne sad!

Send this to a friend