Ekonomija

Zaposleni u Vladi i organima uprave na godišnjem odmoru

Foto: Vlada Crne Gore

Avgust je mjesec godišnjih odmora, pa će tako i zaposleni u Vladi, ministarstvima i drugim organima uprave dane odmora koristiti u periodu od 1. do 31. ovog mjeseca.

Ipak, kako bi se rad u ovim državnim institucijama neometano odvijao, prema zaključku koji je donijela Vlada, u svakom ministarstvu će biti organizovano dežurstvo.

Tako, na primjer, Ministarstvo zdravlja ima plan rada koncipiran na takav način da neće biti zastoja u radu i pored činjenice da će najveći broj zaposlenih koristiti pravo na godišnji odmor tokom mjeseca avgusta.

“Svaki direktorat, direkcija, služba i odjeljenje u ministarstvu će raditi nesmetano. Za vrijeme godišnjih odmora, koordinaciju rada vršiće visokorukovodni kadar naizmjenično, tako da će u ministarstvu do 6. avgusta biti državni sekretar Milovan Vujović, sekretar Nikola Antović, generalna direktorica Vesna Miranović, generalna direktorica Slađana Pavlović, generalna direktorica Milica Škiljević, generalni direktor dr Miro Knežević i v.d. generalna direktorica dr Mevlida Gusinjac”, saopštili su iz Ministarstva zdravlja Dnevnim novinama.

Kako ističu, od 6. do 20. avgusta radom Ministarstva koordiniraće dva generalna direktoradr Miro Knežević i dr Mevlida Gusinjac.

“Od 20. avgusta ministar dr Kenan Hrapović nastavlja redovne aktivnosti, a najveći broj godišnjih odmora zaposlenih završava se 27. avgusta”, navode iz Hrapovićevog kabineta.

I u Ministarstvu pravde godišnji odmor za 2018. godinu je planiran i otpočeo na način da se proces rada nesmetano odvija. Tako će tokom avgusta koordinaciju u resoru ministra Zorana Pažina vršiti sekretarka Ministarstva pravde Nada Stanišić, šefica kabineta ministra Mirjana Vlahović Andrijašević, sekretarka Ministarstva pravde Nada Stanišić, generalna direktorica Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija Nataša Radonjić.

Dežurstva će tokom godišnjeg odmora, odnosno tokom avgusta, biti organizovana i u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

“U svakoj službi, direkciji i direktoratu, kao i u kabinetu ministra službenici će raditi standardno radno vrijeme od 7:00 do 15:00 kako bi se nesmetano obavljao posao. Zainteresovane stranke se mogu nesmetano informisati za svoje potrebe”, navode iz Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

U Ministarstvu javne uprave raspored godišnjih odmora napravljen je tako da sve službe funkcionišu u punom kapacitetu.

“Koordinaciju poslova, u komunikaciji sa ministarkom, obavljaće dva državna sekretara”, navode iz resora Suzane Pribilović.

Iako se godišnji odmori u Ministarstvu sporta koriste u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i Zakonom o radu, u tom Vladinom resoru navode da dežurstva nijesu organizovana, jer će zaposleni raditi u gotovo punom kapacitetu.

“Ne možemo reći da imamo dežurstva, jer radimo u gotovo punom kapacitetu, imajući u vidu obaveze Ministarstva sporta u ovom periodu: počev od implementacije Zakona o sportu i izrade podzakonskih akata, rada na infrastrukturnim projektima koji su u fazi završetka, odnosno tek počinju, zatim izradi Zakona o mladima, sprovođenju konkursa NVO, kao i drugih aktivnosti koje se realizuju u ovom periodu”, predočili su iz kabineta ministra Nikole Janovića.

Kako napominju, većina zaposlenih je ipak zahtijevala da prvi dio odmora traje minimum 10 dana.

Send this to a friend