Ekonomija

Zapošljavanje bez oglasa pravilo, a ne izuzetak

Ilustracija, foto: Pixabay

Državna revizorska institucija DRI dala je pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj i uslovno na usklađenost poslovanja sa propisima Direkcije za zaštitu tajnih podataka za 2017.

U izvještaju koji su sačinili senatori Branislav Radulović i Radule Zurić se navodi da direkcija nije uskladila poslovanje sa zakonom o tajnosti podataka, o državnim službenicima i namještenicima, pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i odlukom o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima. Pravilnik direkcije o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji nije u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji predviđeno je da se 14 od ukupno 16 sistematizovanih radnih mjesta u direkciji popunjava bez javnog oglašavanja. Međutim, Zakonom o tajnosti podataka propisano je da se radni odnos u Direkciji, po pravilu, zasniva na osnovu javnog oglasa. Izuzetno, radni odnos se može zasnovati bez javnog oglašavanja za radna mjesta utvrđena aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. Na osnovu toga je utvrđeno da je Pravilnikom popunjavanje radnih mjesta putem javnog oglašavanja propisano kao izuzetak, što nije u skladu sa Zakonom, kojim je javno oglašavanje propisano kao pravilo, naveli su državni revizori u izvještaju i preporučili usklađivanje pravilnika sa zakonom.

Dva radna mjesta popunjena su bez raspisivanja oglasa, što je suprotno pravilniku. To je, kako se navodi u izvještaju urađeno tako što su zaposleni radni odnos u Direkciji prethodno zasnovali na radnim mjestima koja se popunjavaju bez javnog oglašavanja, a potom su rješenjima raspoređeni na radna mjesta koja se po pravilniku popunjavaju javnim oglašavanjem.

Državna revizija je takođe ustanovila da uvećanje zarada za 30 odsto zaposlenim koji ne obrađuju štite i čuvaju tajne podatke nije u skladu sa Odlukom o dodatku na osnovnu zaradu. Utvrđeno je takođe da direkcija nije donijela akt kojim bi se uredilo blagajničko poslovanje.

Direkcija je dužna da DRI do 15. jula dostavi plan za realizaciju preporuka koji sadrži mjere, nosioce aktivnosti i rokove. U roku od šest mjeseci dužni su da izvijeste DRI o ispunjavanju preporuka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sonja
Gost
Sonja

Zalosno toliko mladih ljudi.visoko obrazovanih nemaju sansu za zaposlenjem.javna je tajna kako se zaposljavaju u CG.

Pjer
Gost
Pjer

MOZETE DEVET FAKULTETA ZAVRSITI AKO NEMATE VEZU SVE UZALUD

Mirko
Gost
Mirko

I ako nisi podoban

Send this to a friend