Ekonomija

Zarade niže od prosjeka primaju prosvjetari, umjetnici, naučnici, građevinari, trgovci…

Ilustracija

Prosječna julska zarada bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori iznosila je 516 eura. Najveću zaradu primili su zaposlenii u sektoru finansija 1028 eura i energetskom sektoru 835 eura, a najmanju zaposleni u sektoru administrativnih i uslužnih djelatnosti 358 i trgovini 379, pokazuju najnoviji podaci MONSTATA.

Prema tim podacima osim zaposlenih u sektorima administrativnih i uslužnih djletanosti, kao i trgovini manje zarade od državnog prosjeka imaju zaposleni u sektorima: obrazovanje 513, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i slično 473, ostale uslužne djelatnosti 469, građevinarstvo 451, umjetnost, zabava i ekreacija 427, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 419, prerađivačka industrija 383 eura.

Većom platom od 516 eura mogu se pohvaliti zaposleni u sljedećim sektorima: finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1028 eura, snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 835, poslovanje s nekretninama 704, informisanje i komunikacije 687, vađenje ruda i kamena 652, državna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje 626, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 588, zdravstvena i socijalna zaštita 567, saobraćaj i skladištenje 548 eura.

U najnovijem izvještaju MONSTAT-a navodi se i da je na na kraju juna broj zaposlenih u Crnoj Gori 213488. Od toga najviše ih je zapsoleno u trgovni 41532, državnoj upravi 22102, obrazovanju 14356, zdravstvu 12722…

Zvanično po tim podacima broj nezapsolenih u našoj državi iznosi 35292.

Najveće plate u Tivtu, najmanje u Ulcinju

Po opštinama najveće prosječne zarade u julu dobili su zaposleni u Tivtu 613 eura. Prema podacima MONSTAT-a prosječne julske zarade zabilježene su u Podgorici 540 eura,  Kotoru 539, Pljevljima 536, Budvi 525, Baru 521, Plavu 519, Mojkovcu 517 eura.

Najniže zarade primaju Ulcinjani i to samo 421 euro. Manje plate od prosječne u julu su evidentirane u Kolašinu 513, Plužininaa 510, Žabljaku 507, Cetinju 499, Nikšiću 480, Rožajama 475, Beranama 471, Šavniku 448, Bijelom Polju 445, Herceg Novom 443, Andrijevici 439, i Danilovgradu 436 eura.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Afrika
Gost
Afrika

strpite se građani, još par godina da opstanemo pa ćemo da živimo bolje

eto
Gost
eto

Obzirom da je statistika majka svih laži realno je to sve gore 25%.Radnici u trgovinama su ugasili u svakom pogledu.Robovi.

eto
Gost
eto

Obzirom da je statistika majka svih laži realna situacija je 25% gora.Najviše su ugasili radnici po trgovinama u svakom pogledu.Rob do roba.

Prešo
Gost
Prešo

U Opštini Herceg Novi zaposlili su ogroman broj aktivista i dalje će upumpavati do izbora 2020.
Stvarni se broj ne može saznati.Tajno se to sve radi.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nezaposlenih 35000…važi.

Olja iz BP
Gost
Olja iz BP

Prosvjetarima smanjiti bar 10% plate !

Bxdc
Gost
Bxdc

Ko nam vadi prosjek 😀

Stari
Gost
Stari

Svi u trgovine i drzavne uprave
Pametnom dosta

eu nas posmatra
Gost
eu nas posmatra

a kolika je plata direktoima skola koje postavljaju strucnjaci iz opstinskih odbora politickih partija

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Koliko ima onda penzionera.

Palisad
Gost
Palisad

Ocigledno dovoljno dobijaju,nasao im je gospodar mjeru:-)!ja cim cujem nekog da kuka odma ga pljunem:-):-)

Masko
Gost
Masko

Crna Gora i Crnogorci su baceni u ambis siromastva, sve fabrike su zatvorene i pokradene, djeca se drogiraju po ulici, late se kriminala i gine nam mladost… DPS je temeljno urnisao Crnu Goru.

Sanja
Gost
Sanja

Moja baba je u ZAVODU ZA ZAPOSLJAVANJE IMALA VECU PLATU PRIJE DESET GOD. NEGO DANAS.

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Eto ga onaj Pavicevic sef od sindikata prosvjete,pojavi se svake godine u avgust pred pocetak nove skolske godine ” kao” sa zahtjevom za povecavecanje plata prosvjetarima i ucinak nula,a on ” dere” platu 2500 eura…e sad mu jos i Monstat pomaze sa izjavom od 513 eura…da je srece da ga mrsiknu i da izadju na ulice 2-3 dana svu bi… Više »

evo se krstim
Gost
evo se krstim

najveci mu je ucinak sto organizuje sportske igre van cg

Katja
Gost
Katja

Hahah..ali bilo je dobro na Tari prosle godine..nemoj tako…

ND
Gost
ND

Nabrojte ove što primaju preko,što dižu prosjek! A za obične ljude smo znali i bez ove vijesti!

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Ovo je saoostenje zbog prosvjete,jer kako tvrde prosjek je 513 eura sto je notorna laz,prosvjeti nijesu povecanje plate vise od 10 godina…sram vas bilo…

MonŠtap i kanap
Gost
MonŠtap i kanap

30.07.2019 MONSTAT Prosječna zarada (bruto) u junu 2019. godine u Crnoj Gori iznosila je 775 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 516 eura. Prosječna (neto) zarada u junu 2019. godine u odnosu na maj 2019. godine zabilježila je rast od 0,6%, dok je prosječna (neto) zarada u junu 2019. godine u odnosu na isti mjesec… Više »

Klover
Gost
Klover

Sluzbenici…

brkoo
Gost
brkoo

Kada hoćeš nešto da sakriješ,kamufliraš ili slažeš onda u pomoć pozoveš statistiku.

Danilo
Gost
Danilo

Axaxaxa,koji naucnici imaju niza primanja od prosjeka prof.dr ???Sigurno ste mislili daleko iznad prosjeka.

cici
Gost
cici

mozda ako se samo uzmu u obzir ovi sto su na budzetu..a mi ostala boranija…350e plafon…90% slucajeva.

Pravnik
Gost
Pravnik

Druže,ja kao pravnik radim u državnoj službi više od deset godina,ovaj mjesec sam primio punu platu u visini od 426 €!

Pravnik
Gost
Pravnik

Prosjek izvlači policija,velik ih je broj,a sa završenom srednjom školom imaju platu oko 600€ !

Ana
Gost
Ana

I ja sam na budzetu pa primam 330 e

TALOG
Gost
TALOG

Zasto ove podatke ne iskazete u procentima,pa bi se tek onda vidjelo stvarno stanje
Vec godinu dano,preko ovog Portala,govorim,da je procenat ne realan,jer ga cini 20%zaposlenih.
Ostali 80 % ima mnogo manja primanja od prosjeka.

FGH
Gost
FGH

Postoji u statisticipokazatelj koji se zove MEDIJANA. To bi bila srednja plata, kad se brojevi nanižu po veličini, ona plata koja se nalazi u sredini, plata od koje polovina zaposlenih prima niži iznos, a polovina viši. Neće taj podatak oni nikad objaviti, iako je kad se imaju podaci nju lako izračunati. I ja mislim da je ta SREDNJA PLATA ispod… Više »

Avro
Gost
Avro

U državnoj upravi zaposleno 22102 službenika. Tačno je ova prva cifra suvišna. U normalnoj zemlji,sa ovako malom teritorijom i brojem stanovnika,dovoljno bi bila 2102 službenika. 1102 policajca i carinika i hiljadu ostalih službenika.

Merz
Gost
Merz

Lazljivi Monstat, kao da je narod lud pa ne osjeća da nema ljeba da jede

Miki
Gost
Miki

U pravu si! Monstatov hit – 2e druže!

Gagas
Gost
Gagas

Slika i prilika banana države. A jasno je da Monstat i ovdje vara narod, da su ove prosječne plate mnogo manje, kao kad ih je Poreska uprava uhvatila u laži.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve laž niže su plate i ovo po opštinama nije tačno u Plavu je mnogo niža nije ni 300e sve u Cg je laž a pogotovo statistika

Turbo
Gost
Turbo

Zanimaju li jos koga ovakvi tekstovi? Nabudzene statistike, kojima prosjek vadi 5% ljudi koji primaju ogromne plate preko veza… Cemu to sluzi? Jedino podize pritisak prosjecnom postenom radniku koji krlja cio dan za minimalac. Bolje ne objavljujte ovakve stvari, ne vjeruje niko ovome.

Send this to a friend