Ekonomija Šta između ostalog predviđa novi Zakon o radu

Zarubica: Sporazumni raskid ugovora će se ovjeravati kod notara

Duško Zarubica

Novi Prijedlog zakona o radu donijeće najznačajniju novinu do sada. Poslodavac više neće moći zaposlenom davati na potpisivanje sporazumni raskid ugovora (blanko), na kojem bi kad on poželi mogao da upiše datum, već će to morati da se potpisuje i ovjerava pred nadležnim organom. Ovo za CdM tvrdi generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica.

Ovo je, kako ističe, glavna novina kojom žele da zaštite prava zaposlenih.

“Neki neodgovorni poslodavci su ranije istovremeno sa potpisivanjem ugovora o radu davali zaposlenom da potpiše i sporazumni raskid radnog odnosa, i onda poslije naknadno poslodavac unese datum. Međutim, na prijedlog sindikata od sada će, da bi došlo do sporazumnog raskida ugovora, poslodavac morati toga dana da pođe sa zaposlenim kod nadležnog organa, notara, da se ovjeri taj dokument. Ne može više da on upisuje datum, već to mora pred notarem”, jasan je Zarubica.

Još jedna novina je uvrštena kako bi se zaposleni zaštitili, a to je platna lista.

“Ona će imati snagu izvršne isprave. Ne mora se podnositi tužba da bi zaposlenom bila isplaćena zarada. To je novina koja je na prijedlog sindikata usvojena”, napominje Zarubica za CdM.

On naglašava da je i u sadašnjem zakonu postojala odredba prema kojoj se isplata zarada radnicima vrši isključivo preko žiro-računa, a zaključivanje ugovora o radu potpisuje prije stupanja na rad.

Prijedlog zakona čeka saglasnost Evropske komisije.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejan
Gost
Dejan

Ne pustate komentar za min zaradu 500€?

Dejan
Gost
Dejan

POTRUDI SE MALO DA NAJNIŽA NETO ZARADA BUDE MINIMUM 500€, PA CEMO LAKO ZA OSTALO. DA IMA TEBE I KEKOVIĆA KAO ŠTO VAS NEMA VLADA BI MORALA DA PRIHVATI PREDLOG MIN 500€ JER NEMA IZLAZA AKO SE SINDIKATI ORGANIZUJU!!!

Delboj
Gost
Delboj

Notari like this.

awetinja
Gost
awetinja

Prvi put čujem za ovo, samo si mi nervozu unio, pojma nemam šta sam sve potpisao

Mile
Gost
Mile

Hvala Duško, spasiocu obespravljenih radnika! Zamolio bih te ako ikako možeš da se zauzmes i da rasformiras sindikat da bi ste se više skinuli sa radničke grbače

Ja sam to
Gost
Ja sam to

I kg soli

Cedomir0
Gost
Cedomir0

Ajde, da i notari nešto zarade.

Duda
Gost
Duda

Eto tako je to kad stražar sa rampe odlučuje…..

USDI
Gost
USDI

Vesko dobro pises…

Ja sam to
Gost
Ja sam to

E ovo je baš značajno

Stevajac
Gost
Stevajac

Meni na liist KAP ai stoji dug Sindikata usteda fonda 900 eura ima stotine radnika neisplaceno bivsi sindikalac Rade K
.odnio i rece na Tv CG tuzite me pare su potrosene za ovakve sindikalce nema zakona cak je nagradjen radnickim parama vas kadar

Little
Gost
Little

Najbolje da poslodavci u sklopu svog poslovanja i objekta imaju zaposlenog notara koji će im ovo ovjeravati. Bio sam prisutan gdje je u dobroj firmi, sa dobrim plaćanjem i jako dobrim odnosom poslodavac- zaposleni, zaposleni nakon odmora nije došao na posao. Nije se javljao ni na jedan poznati telefon, a adresu je imao netačnu. Procedura odjave kroz otkaz je dugotrajna,… Više »

Mirun
Gost
Mirun

Najbolje je (mnogi ce dislajkovati) ukinuti zaposljavanje ‘za stalno’ . Mnogi (NE SVI ali veliki procenat) daju svoj maksimum dok rade po ugovoru na nekoliko mjeseci da bi po isteku toga potpisali novi ugovor. Cim prodje sve to i potpise se ugovor za stalno produktivnost radnika opada. Ako gradis svoj biznis i zelis da ga razvijes u nesto znacajno produktivnost… Više »

Postar
Gost
Postar

Podji u banku sa ugovorom na odredjeno u nekoj privatnoj maloj firmi da uzmes kredit – dace ti ga na onoliko koliko ti je ugovor uz jako visoku kamatu. Takav klijent je za njih visokorizican. O stambenom ili nekom vecem kreditu ne moze ni da razmislja

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Pa da, moraju i notari uzet nešto…

TonyZ
Gost
TonyZ

Odlican i konkretan predlog.

Boris
Gost
Boris

A poslodavci će cijelo vrijeme da sjede kod notara i čekaju radnike . Migracija radnika je ljeti takva da samo dolaze i odlaze . Čim im iskoči nešto bolje ili oni misle da je to bolje aj zdravo . Ni otkazni rok se ne ispoštuje u pola slučajeva . Malo će biti notara za toliki posao .

Enigma
Gost
Enigma

Ovo nije dobro za radnika to je sigurno 🙈🙈

Duda
Gost
Duda

Do dule Legendo.
Da tebe nema đjao bi sve poziva.

Bakica
Gost
Bakica

Ko placa ovjeru?Naravno radnik.Lijepo.

Mirun
Gost
Mirun

O Boze ??! Pa idje ne pise da je tako! Cemu to? Da je postojalo ovakvo pravilo pa da je ukideno bio bi komentar protiv toga. Nekima je izgleda toliko dosadno da setaju po portalima i traze da iskomentarisu bilo sta negativno. A evo i da odgovorim direktno na receno – “naravno radnik” bi trebalo da bude ukoliko je njegova… Više »

Send this to a friend