Ekonomija

Zastarjeli dugovi ostaju u prošlosti

Ilustracija

Preduzeća koja građanima pružaju usluge od javnog interesa, kao što je snabdijevanje strujom ili vodom, neće moći da uslovljavaju ponovno uključenje na mrežu plaćanjem dugova starijih od dvije godine, predviđeno je izmjenama Zakona o zaštiti potrošača (ZZP) na koji je Evropska komisija nedavno dala zeleno svjetlo, piše Pobjeda.

Tokom javne rasprave o ovom zakonu, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je tražila da se ovaj stav briše nazivajući ga neustavnim i neprihvatljivim, ukazujući da su potrošači dovoljno zaštićeni kroz sudske postupke u kojima se utvrđuje eventualna zastarjelost dugova. U svojoj primjedbi iskazali su bojazan da će se ovakvim zakonskim rješenjem pojedinim potrošačima koji ne plaćaju obaveze omogućiti zloupotreba instituta prigovora zastare, s obzirom na to da ne mogu biti isključeni. Time će EPCG biti onemogućena da naplati svoja potraživanja, a redovne platiše biti dovedene u neravnopravan položaj, smatraju oni.

“Šta su zastarjela potraživanja, ko to utvrđuje, da li je prekinuta zastara, ako je prekinuta ko računa od kad je počeo teći rok zastarjelosti, da li je u međuvremenu bilo priznanja duga posredno ili neposredno i u skladu sa odredbama ZOO? Sve to čini prijedlog ove odredbe nezakonitom i neprimjenjivom “, stoji u primjedbi EPCG-a.

U razgovoru za Pobjedu ekspert na EU projektima za usaglašavanje zakonodavstva Zvezdan Čađenović ukazuje da je cilj tih izmjena da se omogući efikasno sprovođenje ustavnih načela kao što su pravo na prigovor, pristup sudu i djelotvoran pravni lijek, što je posebno važno kod javnih komunalnih usluga kao što su snabdijevanje vodom i strujom. One su na evropskom nivou poznatije kao „usluge od opšteg ekonomskog interesa” koje istovremeno zbog dodijeljenih ekskluzivnih ili specijalnih prava daju naročite prednosti, ali i veće obaveze, pa država uglavnom reguliše cijene, dostupnost usluge, kao i kvalitet i bezbjednost, objašnjava Čađenović koji je bio član radne grupe za izmjenu ZZP-a.

“Pitanje poštovanja prava na prigovor zastare i prestanak nekih nepoštenih praksi prije je stvar vladavine prava u jednoj zemlji, nego zaštite potrošača”, podsjeća Čađenović na stav Regulatorne agencije za energetiku iznijet tokom javne rasprave u vezi ZZP-a.

“Veliki je broj onih koji imaju problem sa dugovima za struju i vodu koji su u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima zastarjeli”, tvrdi pravna savjetnica Centra za zaštitu potrošača Jasna Božović.

Ona ukazuje da se često dešava da ih mnogi od njih nijesu lično napravili, već je riječ o naslijeđenim dugovima od prethodnih vlasnika.

“Kada ovaj zakon stupi na snagu, svi oni koji imaju izmirena dugovanja za posljednje dvije godine, a isključeni su sa mreže zbog duga koji je stariji od dvije godine moći će, u upravnom ili sudskom postupku da traže nastavak isporuke usluge od javnog interesa”, naglašava Božović.

U EPCG kažu da će se, kada potrošač plati račun za struju, ali ne naglasi na koji se period odnosi uplata, prvo zatvarati obaveze po osnovu troškova naplate duga, zatim kamate i na kraju račun za utrošenu električnu energiju po redu, odnosno po roku dospjeća obaveza za naplatu. Na pitanje Pobjede da li imaju obavezu da na računu iskažu na koji se period odnosi prethodni dug, kažu da ne postoji takva zakonska obaveza.

Ipak, prema riječima Čađenovića, ukoliko izmjene zakona budu usvojene u Skupštini, ova praksa će za pružaoce usluga postati obavezujuća.

“Informisanje potrošača je njegovo osnovno pravo. Ako nije potpuno informisan, kako može posegnuti za zaštitom svojih prava u bilo kojoj vrsti postupka? Kako su trgovci u toku javne rasprave inače tvrdili da vode urednu evidenciju po pitanju svih prethodnih potraživanja, ne može se vidjeti ništa sporno u iskazivanju, na računu, prethodno neplaćenih potraživanja, uz izdvajanje onog starijeg od dvije godine, pa tako ni u iskazivanju obračunatih kamata”, zaključuje Čađenović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrgud
Gost
Mrgud

E pa dobićete još priličan broj neplatiša.

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Iako ga usvoje ne pije vodu. Povjerilac mora dokazati da je bio aktivan, tj. Da je obavjestavao duznika o iznosu duga i potrazivao ga. Na svakom racunu ima obavjestenje o prethodnom dugu. Prakticno, rok od 2 godine tece od zadnjeg racuna. Da nema te stavke, nego da ima samo tekuca potrosnja onda bi ovo zakonsko rjesenje imalo smisla. Mada i… Više »

NHM
Gost
NHM

Nigde veze. Tužbom se zamrzava rok zastarijevanja, a ne obavještenjem o prethodnom dugu.

KLM
Gost
KLM

Znaci sve ove godine mi placasmo i za njih i za nas jasno ko dan.Ove bruke nema na kugli zemaljskoj.
To su ti postovaoci drzave sto ne placaju nista i nikome.

Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

To sunti majstore komplet park suma i komplet kakaricka.. a 99% su protiv dps protiv drzave i protiv svega sto je crnogorsko a nista ne placaju i sto je najace niko ih ne dira..

Tako
Gost
Tako

Dosta je više ucjena od EPCG i Vodovoda.Ako su puštili da se dug ne plaća dvije godine nema što više da traže.To je nerad.Neka sad otpišu dugovanja pa od sad da ažurno rade.

Animus
Gost
Animus

Dug da zastari, ovo nema ni u filmovima…
Dokaz da smo banana drzava.

komentator
Gost
komentator

Ima svuda po svijetu, samo ti nastavi da jedes banane i uzivaj. Takva je zakonska praksa da bi se povjerilac natjerao da naplati dug. Za to je potrebna samo tuzba sudu i nista vise

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Gdje su bili dvije godine?

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Sada pravne sluzbe ce imati vise posla i morat ce svako malo da prave preseke da pojedini ne predju dve godine

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Ovaj zakon je projktovan za Cetinjane, Nikšićane i sve ostale koji ne poštuju državu.Sramota.

NHM
Gost
NHM

Pa veli da treba da se vidi da li je bilo priznavanja duga. Sve institucije grupno obmanjuju građane tvrdeći da ne postoji zastara duga, nudeći im ugovore za otplatu duga na rate, bez naglašavanja da potpisivanje takvog ugovora znači i priznavanje dugova starijih od dvije godine. Gospodo iz epcg, vodovoda i sličnih institucija, ako niste sposobni dvije godine da pokrenete… Više »

Petar V
Gost
Petar V

Taman da tuzim Vodovod Kotor em placan 20 godina unazad em placam tudje.Naime prodah stan 2000 godine novi vlasnik nista nije placo oni mene natakarise sve iako imam kupoprodajni ugovor.

Sprdnje
Gost
Sprdnje

Da li je Vodovod Kotor imao ugovor sa tobom ili sa tvojim stanom? Ako je sa tobom dovoljno bi bilo da im kažeš da si stan prodao i da raskineš ugovor. Ako su potpisali ugovor sa tvojim stanom onda neka od njega naplate potraživanja.

Send this to a friend