Ekonomija

Zaštita konkurencije ključna za unapređenje ekonomije

Zaštita konkurencije ključna za unapređenje ekonomije

Napredak konstatovan u Izvještaju o Crnoj Gori za 2021. dobra je osnova za ključni iskorak na planu sprovođenja zakonodavnog okvira u izazovnoj oblasti konkurencije, kazala je generalna direktorica za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomskog razvoja i šefica Radne grupe za poglavlje 8. Konkurencija, Jasna Vujović.

Danas je održana sjednica Radne grupe za to poglavlje na kojoj su razmatrani Akcioni plan za adresiranje ključnih preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. godinu, Mapa puta za poglavlje 8, kao i tekuća pitanja koja se tiču predmetne oblasti.

Vujović je istakla da zaštita konkurencije predstavlja jednu od ključnih politika na nivou EU jer njeno efikasno sprovođenje doprinosi unapređenju ekonomije, razvoju i rastu broja privrednih društava, unapređenju ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda, privlačenju novih investicija, kao i povećanju proizvodnje i izvoza.

Ona je istakla da će posebna pažnja biti posvećena slučajevima državne pomoći koji se nalaze u centru pažnje kolega iz EK i crnogorske javnosti kako bi, u skladu sa zakonskim okvirom i praksom EU, Crna Gora pravovremeno odgovorila na izazove koji proističu iz ovih zahtjevnih slučajeva.

Članovi Radne grupe su razmotrili predstojeće obaveze i dogovorili pripremu Mape puta kojom će biti definisane sve aktivnosti koje je neophodno implementirati kako bi ispunili preostale zahtjeve EK u ovoj oblasti.

Send this to a friend