Ekonomija

Zašto SDP-u smeta MA: Dok su vladali, državna pomoć im nije smetala

Raško Konjević

U fokusu potpredsjednika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića tokom proteklih dana bio je Montenegro Airlines (MA), koji se našao i pod lupom Specijalnog tužilaštva, nakon što je bivši ministar iz SDP-a pozvao Milivoja Katnića da reaguje, tvrdeći da je Vlada nacionalnoj avio-kompaniji nezakonito dodijelila državnu pomoć od dva miliona eura, pišu Dnevne novine u vikend izdanju.

Konjević je, u zanosu da otkrije nezakonite radnje, pobrkao i banku koja je dala kredit MA, pa je rekao da se radi o Prvoj banci, da bi se sjutradan ispravio i saopštio da je u pitanju Hipotekarna banka, ali da je to „svejedno“, odnosno da nije bitno koja je banka, nego pomoć.

Napad na Vladu što je pomogla Montenegroerlajnsu uslijedio je maltene u jeku turističke sezone, za koju postoje indicije da će biti rekordna.

Za nacionalnu avio-kompaniju svakako hoće, budući da je najavljeno da će oko 150.000 turista u Crnu Goru doći avionom.

Zašto je Konjević upravo sada tražio da reaguje tužilaštvo, da li je u pitanju pokušaj politizacije problema koji MA zaista ima i koji nijesu tajna za crnogorsku javnost, navodi se u tekstu DN.

Sagovornici Dnevnih novina koji su tokom proteklih deceniju i po bili u Upravnom odboru MA, nemaju dilemu da se radi o čistom politikantstvu, što pokazuje uporno izbjegavanje SDP da se makar osvrne na objašnjenje Vlade i ministara finansija i saobraćaja, koji su objasnili zašto je pomoć data, na osnovu koje odluke, tvrdeći da u tome nema ničeg nezakonitog.

Sagovornici DN podsjećaju da je upravo SDP preko svojih ministara i članova u upravljačkom tijelu maltene „vladao“ ovom kompanijom i bio dobro upoznat sa svim detaljima koji se odnose na njeno poslovanje. Među članovima UO MA bili su Ranko Krivokapić, Džavid Šabović, Ivan Brajović, Rifat Rastoder, Izet Bralić…

„Postoji u narodu izreka: „Došla mu je pamet popodne“. Tako je i sa Konjevićem. Priča nešto što nema osnova, niti je tačno. Njegov predsjednik Krivokapić je i te kako bio zainteresovan svojevremeno za osnivanje nacionalne avio-kompanije, i dobro je znao, kao što je znala kompletna vlast, da MA nije osnovan da bi zarađivao, nego da bi Crna Gora imala vezu sa svijetom. Devedesetih godina prošlog vijeka naša zemlja je bila praktično izolovana, letovi, to što ih je bilo, išli su preko Beograda. Tada je procijenjeno da se ide u povezivanje sa nekoliko svjetskih destinacija, pa su otvoreni letovi prema Beču, Rimu, Londonu i Budimpešti. Našoj zemlji je bilo prijeko potrebna veza sa Evropom i svijetom i svi smo znali od starta da MA ne može biti rentabilna kompanija na malom tržištu kakvo je crnogorsko. Ko god da vodi MA neće napraviti rentabilnu formu. Nije bilo moguće osloniti se na velike avio-kompanije, jer njih interesuje samo profit i za njih je naša zemlja bila interesantna samo u vrijeme sezone. Ostali dio godine“, kažu za Vikend novine bivši članovi Borda direktora MA.

Sagovornici VN ističu da je most sa svijetom za jednu malu zemlju kakva je naša izuzetno značajan, te da i druge male države pomažu svojim nacionalnim avio-kompanijama. Navode primjer Malte koja je svojoj avio-kompaniji pomogla nedavno sa 20 miliona eura, upravo da ne bi izgubili vezu sa svijetom. Pritom je Malta zemlja EU, ali je zaštita nacionalne avio-kompanije njen interes.

“Umjesto politizacije problema MA, a priča Konjevića nije ništa drugo do to, treba naći rješenje za Montenegroerlajns, a ne gubiti vrijeme na prepucavanje vlasti i opozicije. Nacionalna avio-kompanija je naš most sa svijetom. To je naša veza sa turistima, dijasporom, biznisom… Dakle, treba da se pronađe način da se sačuva, ne da se uništi, niti da bude predmet prepucavanja vlasti i opozicije”, kažu sagovornici VN.

Podsjetimo da je ministar finansija Darko Radunović nedavno saopštio da je Vlada odlučna da sačuva Montenegroerlajns.

“Nacionalni avio-prevoznik ugovorio je veliki posao za ovu sezonu i ogroman je rizik ukoliko on ne odradi taj posao za ovu turističku sezonu. Mislim da bismo napravili ogromnu štetu ukoliko dozvolimo da on bude prizemljen”, poručio je nedavno ministar Radunović.

Zašto je, pak, Konjeviću, čija partija sebe promoviše kao jedinog zaštitnika nacionalnih interesa, zasmetala podrška nacionalnoj avio-kompaniji.

Koliko sjećanje služi, dok su upravljali Montenegroerlajnsom državna pomoć im nije smetala, piše u tekstu Dnevnih novina.

Činjenice

Komisija za kontrolu državne pomoći je Rješenjem broj 01-36/1-2012. koje je doneseno 2012. godine ocijenila Plan restrukturiranja Montenegro Airlines iz 2011. godine kao usklađen sa Zakonom o kontroli državne pomoći. U planu restrukturiranja je bilo predviđeno izdavanje državnih garancija od 9,6 miliona eura.

Ministarstvo finansija je tada (dakle 2012. godine) postupajući po zaključcima Vlade obezbijedilo garanciju za obezbjeđenje kreditnih sredstava AD „Montenegro Airlines” u visini od 9,6 miliona eura, a dva miliona eura najnovije pomoći je odobreno u skladu sa planom restrukturiranja.

Tim planom je naime, izdavanje državnih garancija već bilo predviđeno, a Komisija za kontrolu državne pomoći je taj plan ocijenila da je usklađen sa zakonom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ordinary
Gost
Ordinary

Kakav čin poltornstva kakvo skrnavljenje sive mase.
Zastiđe od novinarstva.
Znam da ovo nećete objaviti, pozdrav.

Enigma
Gost
Enigma

Prizemljili su Raska pa mu sad krivo sto drugi leteee o trosku Drzave ha ha ha moze to i bolje Raško Srbine!

Mrgud
Gost
Mrgud

Dok su se punili para nista im nije smetalo. A onda su preko noci postali karakteri. Pogotovo ovaj sa kosicom. Sto nedjega specijalni ne pretrese, da vidimo odakle ti lova frajeru.

Lovcen
Gost
Lovcen

Tacno. MA je most Crne Gore sa svijetom i drzava kompaniju mora sacuvati po svaku cijenu kao sto to rade sve normalne drzave. A nije cudo sto ovaj Konjevic lupa kad je iz Pavinog polja gdje lisica nosi postu a zec telegrame!

Istina
Gost
Istina

Da li je možda motiv da se kompanija likvidira i na taj način sakrije milionska pljačka u Montenegroerlajnu? Je li ikada SDP pomenuo pljačke od par desetina eura? Nikada, a znamo i zašto.

moje ime
Gost
moje ime

Jeste u pravu si. MA je most, ali most preko kojega DPS krade državne pare. Ovo će bit istraženo kad tad. Korupcija ne zastarijeva.

Baba
Gost
Baba

Ovo nije Raško, mlad je da bi zaboravio da je imao priliku da radi kako treba!!!! Da li je radio? Hm……

Send this to a friend