Ekonomija

Završena rekonstrukcija pruge u tunelu Sozina

Rekonstrukcija pruge na dionici Virpazar – Sutomore u tunelu Sozina, u dužini od 6712 metara, čija je vrijednost 4,3 miliona eura, završena je danas.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, istakao je da je sektor saobraćaja u Crnoj Gori, zajedno sa sektorom životne sredine prednjači u broju projekata koji su finansirani kroz dostupne IPA fondove.

O tome, kako je kazao, svjedoči veliki broj projekata čija realizacija je završena, ili je u toku, naročito u željezničkom sektoru.

“Sredstva koja se obezbjeđuju kroz različite dostupne evropske fondove su od neprocjenjljive vrijednosti za Crnu Goru, te stoga u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva nastavljamo i istrajavamo u namjeri da poštujući evropske procedure, u složenim postupcima obezbijedimo maksimalnu iskorišćenost evropskih fondova”, naglasio je Nurković.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic, objasnio je da se uložena sredstva u rekonstrukciju, u iznosu od 4,3 miliona eura, vraćaju željeznicu na njene projektovane standarde i dodao da će vozovi ići brže i bezbjednije.

“Sve je to u skladu sa ciljevima transportne politike EU koja ima za cilj podsticanje bezbjednog, ekološkog i efikasnog prevoza širom Evrope, jačanje unutrašnjeg tržišta roba i prava građana da slobodno putuju širom Evropske unije. Štaviše, budući da je ovaj sektor na liniji Beograd-Podgorica-Bar, on je veoma bitan za prekograničnu saradnju i doprinosi boljoj povezanosti zemalja Zapadnog Balkana. Dobra putna mreža omogućava lakše brisanje granica između zemalja,” naglasio je Špic.

Generalna direktorica za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Ivana Glišević Đurović je poručila da proces pristupanja EU donosi koristi cijelom crnogorskom društvu, a da su najkonkretniji efekti vidljivi upravo kroz sprovođenje važnih infrastrukturnih projekata koje bespovratnom podrškom finansira Evropska unija.

“Završetak radova na ovom projektu će doprinijeti modernizaciji željezničke linije Bar – Vrbnica, koja je kao željeznička ruta četiri, prepoznata kao dio glavne saobraćane mreže EU, tj. njenog proširenja na Zapadni Balkan. Ulaganje od preko 4,3 miliona eura u rekonstrukciju pruge i tunela Sozina svakako je i dodatni korak ka ispunjenju standarda preciziranih pregovaračkim poglavljima 14 i 21 – Saobraćajna politika i Trans – evropske mreže”, poručila je Glišević Đurović.

Ona je istakla da je uspješno sprovođenje ovog projekta potvrda da Crna Gora ima i znanja i vještina ne samo za planiranje već i za sprovođenje projekata, kao i da se ozbiljno priprema za buduće korišćenje mnogo izdašnijih evropskih strukturnih i investicionih fondova koji će biti na raspolaganju nakon stupanja u članstvo EU.

Na samom završetku, prisutnima se obratio Almer Kalač, direktor Direkcije javnih radova, koji je istakao da se radi o veoma važnom projektu za Crnu Goru i da će Direkcija jednako ozbiljno pristupiti i svakom narednom projektu.

“Smatram da je na ovaj način Direkcija javnih radova opravdavala akreditaciju koju je dobila za realizaciju ovakvih projekata i smatram da ćemo činiti to i dalje“ naglasio je Kalač.

Send this to a friend