Ekonomija

Završetak radova na podmorskom kablu do aprila

Završetak radova na izgradnji podmorskog kabla koji će Crnu Goru povezati sa Italijom očekuje se početkom aprila, nakon čega slijede finalna ispitivanja u dijelu postrojenja koja su u vlasništvu kompanije Terna, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović.

On je juče u Skupštini potvrdio ranije najave da se komercijalna upotreba kabla očekuje krajem godine.

“Funkcionalno ispitivanje podmorskog kabla i pripadajuće infrastrukture su u toku, nakon čega slijedi probni rad. Nakon ispitivanja i sprovođenja ostale neophodne procedure, može se očekivati da se sa komercijalnom upotrebom počne u četvrtom kvartalu ove godine”, odgovorio je Vujović na pitanje poslanice DPS-a Jovanke Laličić.

Kako je dodao, izgrađena je trafostanica Lastva, čiji je probni rad u toku, a pri kraju su i aktivnosti na dalekovodu Lastva Čevo koji će trafostanice u Lastvi i podmorski kabl povezati na elektroenergetski sistem.

Podmorski kabl, tvrdi Vujović, učiniće elektroenergetski sistem Crne Gore stabilnijim, dok će napajanje potrošača strujom biti sigurnije i kvalitetnije.

“Benefite će imati građani na sjeveru i primorju, ali i privreda jer se povećanjem prenosnih kapaciteta stvaraju preduslovi za dinamičan ekonomski razvoj”, istakao je Vujović.

Dodao je da će se energetsko povezivanje sa Italijom povoljno odraziti i na prihode države.

“TE je prošle godine proizvela 1.443 gigavat sati ili 38,56 odsto od ukupno proizvedene struje”, odgovorio je Vujović poslaniku DPS-a Filipu Vukoviću koji smatra da ne smijemo biti zadovoljni postojećim blokom TE, jer direktno utiče na nedavno otvoreno poglavlje 27-Zaštita životne sredine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čapur
Gost
Čapur

Ovo je najlosiji i najstetniji projekat do sad, poslije ike betoniranja Budve. Unistavanje podvodnog svijeta, promjena boje morske vode, kao i primjena kvaliteta a uz to kao šlag na torti umjesto da se kompenzuje za nekim povlasticama za gradjane, struja se poskupljuje, samo naprijed, samo bahato.

Nikola
Gost
Nikola

Eto zasto je Milo oslobodjen. Oni ce da skubu od nas a Blazo da se bogati. A mi unistit drzavu sa elektranama

Bez kola
Gost
Bez kola

Oni ce da skubu od nas! Sto ce da skubu? Ti izgleda pojma nemas kako interkonekcija funkcionise! Povezani smo dalekovodima preko kopna, sa Srbijom, BIH i preko tih drzava sa drugim državama, znaci li to da oni skubu od nas nesto?

Jovanka
Gost
Jovanka

Ovaj vam je projekat nidje veze, no ajde, necu da ulazim u detalje da vas ne smaram, uglavnom nidje veze.

Ovanka
Gost
Ovanka

Ovaj projekat je niđe veze? Neces da ulazis u detalje? Znas li Jovanka kolika je duzina naftovoda i gasovoda u Meksickom zalivu, kolika je u Kaspijskom moru, kolika ima podvodnih kablova za prenos elektricne energije u La Mansu? Naravno da ne znas! Jer pricas kojesta!

Send this to a friend