Ekonomija

Zbog Bregzita: Funta ojačala prema dolaru

Britanska funta se oporavila danas sa ranijeg osmodnevnog minimuma, nakon što je zvanično pokrenut postupak odvajanja Velike Britanije od Evropske unije.

Britanska valuta je tokom današnjeg trgovanja bilježila uspone i padove, uzletjevši prema dolaru kada je Ujedinjeno Kraljevstvo i formalno pokrenulo član 50 Lisabonskog sporazuma za izlazak zemlje iz EU poslije 44 godine članstva u tom bloku.
Nakon što je potvrđeno da je pismo o aktiviranju člana 50 predato predsjedniku Evropskog savjeta Donald Tusku, funta je skočila sa nivoa od 1,2448 dolara na 1,2478 dolara, u odnosu na raniji osmodnevni minimum od 1,2377 dolara.

Rojters prenosi da je funta takođe ojačala prema euru na 86,60 penija, nakon što je prethodno dotakla najniži nivo u 12 dana od 87,35 penija.

Aleksandra Rasel-Oliver, valutni analitičar u kompaniji Kakston FX kaže da se to uglavnom pripisuje otklanjanju jednog elementa neizvesnosti, odnosno postupku stvarnog pokretanja člana 50, ali i pomirljivom tonu u izjavi premijerke Tereze Mej.

“U njenoj izjavi je naglasak na partnerstvu sa EU i ostvarenju obostrano korisnih odnosa”, smatra ona.

Send this to a friend