Ekonomija

Zbog rada nedjeljom inspekcija kaznila trgovine sa 8.100 eura

Ilustracija

Tržišni inspektori su, zaključno sa 1. martom, kod devet trgovaca utvrdili kršenje odredbe o neradnoj nedjelji zbog čega su izrekli 8.100 eura kazni, saopšteno je Dnevnim novinama u Upravi za inspekcijske poslove.

Kako su dodali, naplaćen je kompletan iznos.

“U periodu od 22. oktobra prošle do 1. marta ove godine tržišni inspektori su u devet slučajeva utvrdili da trgovci vrše promet robe nedjeljom, suprotno članu 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini. Inspektori su u svih devet slučajeva zatvorili prodajne objekte za period u kojem rad nije dozvoljen”, ukazali su u Upravi.

Oni su naveli da je ukupan iznos novčanih kazni za šest tgovina i nadležne u tim kompanijama 7.200 eura, dok je za tri preduzetnika izrečeno ukupno 900 eura kazni.

Za nepuna četiri mjeseca od početka primjene odredbe o neradnoj nedjelji, najviše kršenja, ukupno četiri, utvrđeno je kod trgovinskih objekata u Budvi. Po jedna prodavnica je kažnjena u Danilovgradu, Podgorici, Beranama, Kotoru i Tuzima.

Prva neradna nedjelja za trgovine na malo i veliko bila je 20. oktobra prošle godine. Od tada, kako ističu u Upravi za inspekcijske poslove, pod nadzorom su trgovine u svim opštinama.

“U sjedištu Tržišne inspekcije u Podgorici je organizovan rad dežurnog inspektora koji putem telefona prima prijave i odgovara na pitanja građana. Tržišna inspekcija je od 20. oktobra prošle godine do 1. marta ove kontinuirano vršila inspekcijske nadzore nad primjenom propisane obaveze iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se propisuje da se trgovina ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, određenim zakonom kojim se određuju državni i drugi praznici”, rekli su u Upravi.

Kada je riječ o broju tržišnih inspektora, u Upravi navode da ih ima 52.

“Angažovanje inspektora organizuje se na osnovu procjene rizika stanja na terenu i po potrebi se uključuju u nadzor. U ovoj oblasti nadzora angažuju se naizmjenično svi tržišni inspektori kroz stalnu organizaciju dežurstava na cijeloj teritoriji države”, rekli su u Upravi.

Poslodavcima koji prekrše odredbu i otvore radnju nedjeljom, inspektori mogu izreći kaznu do 10.000 eura.

Ipak, izmjenama i dopunama Zakona u unutrašnjoj trgovini utvrđeni su izuzeci za rad, među kojima su apoteke, specijalizovane prodavnice ili kisoci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme.

Nedjeljom mogu raditi i pumpe, prodavnice za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, pijace, štandovi, tezge, vitrine, pokretne prodavnice, kao i automati izvan pijaca.

U izuzetke su uvrštene i prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja, autobuskih, željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i javno g prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladišta trgovinu na veliko. .

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
25 bilionaDfiat
Gost
25 bilionaDfiat

Cijediti sok od netandze nije skupo.

25 bilionaDfiat
Gost
25 bilionaDfiat

Med banana i verenika u času. Nije skupo.

25 bilionaDfiat
Gost
25 bilionaDfiat

Đe župljanka da ti da da jedeš mogu zamisliti kako su se hranili. 💚👓

25 bilionaDfiat
Gost
25 bilionaDfiat

Imam ja đevojku 💛

Slavko
Gost
Slavko

Zasto ne napisete koji su objekti kaznjeni?

WEBLAW
Gost
WEBLAW

Sta ce biti ljeti sa neradnom nedjeljom?

Ljubo
Gost
Ljubo

Sta cemo sa trafikama koje prodavaju sve od novina do ulja

Slavko
Gost
Slavko

Sta znaci PRODAVAJU? Iz koje si cuke?

Klavijaturista
Gost
Klavijaturista

Puna je Podgorica ovakvih PRODAVAJU,zauzese sve pozicije i mjesta a podgoricani neka rade na taxi i security…

Hmmm
Gost
Hmmm

Što Podgoričani ne uče i studiraju, pa da im ne zauzimaju mjesta ovi što “prodavaju”? Većina tih Podgoričana su tek prva generacija rođena u PG, a CG je, valjda, slobodna država, pa svako može da ide i da radi gdje mu je volja. Niko rođenjem ne smije da bude povlašćen. Inače, “prodavaju” govore Nikšićani, a oni, priznaćeš, mnogo bolje govore… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Zar nije sto ne STUDIRAVAJU?

Ljubo
Gost
Ljubo

Ja sam iz Niksica i nemojte me uciti pravopisu kumim vas bogom

Ljubo
Gost
Ljubo

Da ne davaju dzabe slucajno

KORONA
Gost
KORONA

MALO IM VAZDA BILO

Send this to a friend